Search here...
TOP
Lifestyle

Starten met bloggen. Zo doe je dat in 2023

starten met bloggen

Je wilt graag starten met bloggen, maar weet niet waar je moet beginnen en hoe dat werkt. In dit artikel lees je hoe je vandaag nog kunt gaan beginnen met bloggen.

Waarom starten met bloggen?

Waarom zou jij starten met een blog? Waarschijnlijk omdat je het heel leuk vindt om te schrijven over bepaalde onderwerpen en het tijd wordt om jouw berichten de wereld in te sturen. Hoe leuk is het namelijk als andere mensen op jouw blog terecht komen en waardevolle informatie vinden, waar ze zelf mee verder kunnen. Daarnaast kan het zijn dat je wilt gaan bouwen aan een passief inkomen. Daarvoor is een blog het perfecte middel! Want als je er heel hard voor werkt en je blog serieus neemt, kun je er (aardig) wat geld mee verdienen.

Hoe start je met een blog?

Het is eigenlijk heel erg simpel! De eerste stap is bedenken in welke niche jij je wilt gaan begeven. Het is namelijk beter om een bepaald onderwerp te kiezen waar je over wilt gaan schrijven, dan over allemaal verschillende onderwerpen. Zo wordt je blog sterker en vindt Google jouw website logisch. Het kan zijn dat je wilt gaan schrijven over reizen, mode, momlife, tech of iets anders. Ga hier rustig over na denken.

Heb je jouw niche in kaart? Dan is het tijd om een domein te gaan registreren en een host te kiezen. Ik gebruik zelf WordPress, zoals heel veel bloggers. Voor de host kun je allemaal verschillende hosts gaan vergelijken, maar een goede host is bijvoorbeeld Siteground. Zij hebben 3 verschillende pakketten met diverse prijzen eraan hangen. Als je net begint en je wilt een fijne blog opbouwen, is het StartUp pakket waarschijnlijk geschikt voor jou. Je betaalt hier €3.99 voor per maand als je het direct voor een jaar afsluit. Niet gek! Je krijgt dan meteen alles wat je nodig hebt voor een goede website, zoals de websitebuilder, SSL, email, support etc.

Je website vormgeven

Alles is af, je website staat geregistreerd en is online! Nu kan je echt gaan starten met bloggen. Maar alles is een beetje abracadabra nog. Je gaat voor het eerst werken met WordPress en je moet je website gaan vormgeven en een logo maken. Je kunt natuurlijk iemand een logo voor je laten ontwerpen, maar dat kost onnodig geld. Via Canva kun je zelf ontwerpen maken voor alles. Ik gebruik het wekelijks voor mijn blog, Pinterest of Instagram. Echt een aanrader!

Voor de vormgeving van jouw WordPress website kan ik je Themeforest aanraden. Hier kun je thema’s downloaden voor jouw WordPress website. Deze zijn niet gratis, maar eerlijk gezegd krijg je met deze thema’s veel meer opties dan met de gratis versies die je kunt downloaden via WordPress zelf. Kijk goed wat een thema je biedt en wat je ervan verwacht voordat je een keuze maakt.

Je eerste blog schrijven

Als alles klaar is en je website eruit ziet zoals jij daar blij van wordt, kun je je eerste bericht schrijven en starten met bloggen. Hoe leuk is dat en hoe trots ben je als je jouw eerste blog dan ook kunt gaan publiceren! Als je schrijft voor de lol kun je schrijven zoals je wilt, maar wil je rekening houden met SEO (Search Engine Optimization), zodat jouw berichten op Google gevonden kunnen worden, dan moet je wel wat onderzoek doen. Bedenk op welke steekwoorden je gevonden wilt worden.

Laatst schreef ik bijvoorbeeld over geld verdienen met bloggen, ook een mooie vervolgstap voor jou! In dit artikel heb ik ervoor gezorgd dat het artikel rankt op ‘betaalde samenwerking’ door dit in de titel, de subkopjes, in de tekst zelf, als alt tekst in de afbeelding en in de meta omschrijving toe te voegen. Doordat je deze steekwoorden toevoegt, weet Google waar jouw artikel over gaat en zorgt Google er ook voor dat jouw artikel wordt gevonden, zodra mensen zoeken op bepaalde steekwoorden. Want het is wel zo, je kunt zomaar wat gaan schrijven, maar als niemand jouw berichten vindt, gaat de lol er snel van af. Hou er wel rekening mee, dat alles wat je vandaag publiceert, pas over 2 maanden ongeveer goed geïndexeerd wordt door Google.

Er is nog zoveel te vertellen over het beginnen met bloggen, maar om het gewoon simpel te houden, is dit de eerste stap. De tweede stap is Google Analytics, Google Search Console, Google Adsense, Plugins voor WordPress en er is nog zoveel meer om je website te verbeteren. Maar je kunt vandaag in ieder geval lekker starten met jouw eigen blog.

starten met bloggen
Mom on Top

Kimberley

Owner Mom on Top | Mom of three | Health | Momlife | Fitness | Beauty

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.