Als het dagelijks aankleden van je kind telkens maar weer jouw stresslevel doet pieken ’s ochtends vroeg, dan is het natuurlijk tijd voor de volgende stap: hoe los je dit op? Om tot een oplossing te komen is het noodzakelijk om de achterliggende oorzaak te achterhalen. Waarom gooit jouw kind zijn kont tegen de krib? Als ouder is het belangrijk om achter het waarom te komen en dingen uit te proberen, zodat aankleden voor jou en kind niet langer een stressmoment betekent.
Oorzaak achterhalen van gedrag
Kinderen in verschillende leeftijdsgroepen kunnen naar gelang van vermogen verschillende negatieve reacties vertonen op het aantrekken van kleding. Vaak zie je dat kinderen tegenstribbelen, weigeren kleding aan te trekken, maar ook simpelweg overal ‘nee’ tegen zeggen. Wurmt jouw kind zich ook van je af, stribbelt het tegen, of merk je overige weerzin?
Probeer te achterhalen wat de oorzaak zou kunnen zijn:
Voelt jouw kind zich niet lekker in zijn of haar kleding? Of is het de betekenis achter “kleding aantrekken”? We nemen het met je door.
- Is het protest gericht op de fysieke kleding? Sommige kinderen zijn overgevoelig voor labels in kleding, kriebelende kleding, naden in sokken, schoenen die knellen. Soms komt dit doordat je kind zich bevindt in het ASS (autismespectrumstoornis), maar er kan ook gewone overgevoeligheid aan ten grondslag liggen. Knip labels weg, draai sokken binnenste buiten (of koop naadloze sokken) – kortom; houd er rekening mee.
- Koop jij soms synthetische kleding voor je kind? Kinderen ravotten gedurende de dag en kunnen het te warm (of soms te koud) krijgen in synthetische kleding – koop waar mogelijk katoenen jongenskleding/meisjeskleding. Katoen ademt, absorbeert en gaat nooit ruiken. Katoen is een echt natuurlijk product in tegenstelling tot goedkope synthetische kleding.
- Kleding afstemmen op temperatuur: In de winter trek je uiteraard je kind(je) een lekkere dikke, warme jas aan. Gaat je kind vervolgens met de maxi cosi de auto in, waar de kachel lekker warm aanstaat dan krijgt je kind het natuurlijk te warm. Je smoort je kind hiermee als je even niet oplet. Een aandachtspunt dus.
Naast deze lichamelijke ongemakken kan de oorzaak achter “kleding aantrekken” ook psychisch zijn. Want wat symboliseert het?
- Kleding aantrekken betekent dat ‘de dag’ weer begint: Protesteert jouw kind ook tijdens vrije dagen, of zijn het de school- of opvangdagen dat je kind tegenstribbelt? Wanneer je kind een stuk relaxter is tijdens rond het aankleden op vrije dagen, dan voelt je kind waarschijnlijk teveel druk tijdens school- of opvangdagen. Creëer extra rust door (helaas, sorry) eerder op te staan en het hele ochtendritueel langer te rekken.
- Hoe kleed jij je kind aan? Gaat dit met haast, staat de stress op je gezicht getekend? Probeer een eerlijk antwoord aan jezelf te geven. Ook hier kun je het beste het ochtendritueel beter verlengen. Eerder opstaan, meer de tijd nemen. Je kind wordt er echt verdrietig van als alles te snel moet worden afgeraffeld.
- Heeft je kind zeggenschap in de kledingkeuze? Bepaal jij wat je kind aantrekt, doen jullie dit samen of laat je echt de keuze aan je kind? Versimpel de keuze door zomer- en winterkleding te scheiden; de keuze wordt dan alweer wat kleiner. Je kent zelf wellicht ook wel de gefrustreerde gevoelens als je maar geen leuk set kunt vinden; je kind kan hier ook last van hebben!
Tot slot
Zorg dat aan ieders behoefte ’s ochtends wordt voldaan. Rust waar rust nodig is, maar ook tijd voor drukke momentjes die je kinderen misschien samen maken! Sta het toe en ga zelf even wat anders doen. Geef elkaar de ruimte, blijf relaxed, dan komt het met aankleden ook vanzelf goed.
2 COMMENTS
Doornroosje
2 maanden agoHoi,
Bedankt voor dit artikel en ik herken het gedrag van mijn 5 jarige zoontje hierin. We nemen altijd de tijd en we hebben geprobeerd achter te halen waarom. Maar nu we meer tijd eraan geven, des te meer tijd hij heeft om te protesteren. Hij zegt omdat hij het niet kan, maar het lukt hem prima. Hij is inderdaad wat gevoelig met labels, stof en draadjes in sokken. Daarom hebben we alle kleding van zo zacht mogelijk, van hoge kwaliteiten aangeschaft en labels eruit geknipt. Het blijft elke ochtend een strijd. Wat te doen met een antwoord van een kind :’ik kan het niet! Ik wil dat jij het doet!’ (Desondanks dat hij het wel kan)
Doornroosje onlangs geplaatst…Wat zijn Midjourney prompts en hoe gebruik je ze?
Kimberley
2 maanden ago AUTHORHet is belangrijk om het kind te motiveren en tegelijkertijd grenzen te stellen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:
1. Blijf kalm en positief
Zeg vriendelijk: “Ik weet dat je dit zelf kunt. Je hebt het al vaak gedaan!”
Vermijd boosheid of frustratie, want dat kan het kind ontmoedigen.
2. Maak het leuk
Speel een spel, zoals: “Kun je je sneller aankleden dan ik tot tien tel?” of “Laten we kijken of je sneller bent dan je favoriete knuffel!”
3. Bied keuzes aan
Geef het kind een gevoel van controle: “Wil je eerst je shirt of je broek aantrekken?”
Door keuzes te geven, voelt het kind zich meer betrokken.
4. Gebruik een beloningssysteem
Beloon het kind als het zichzelf aankleedt, bijvoorbeeld met een sticker, compliment, of iets leuks om te doen na het aankleden: “Als je jezelf aankleedt, kunnen we extra tijd nemen om samen te spelen.”
5. Wees duidelijk over verwachtingen
Zeg bijvoorbeeld: “Het is jouw taak om jezelf aan te kleden. Als je hulp nodig hebt, kan ik je een beetje helpen, maar jij doet het meeste zelf.”
6. Ondersteun indien nodig
Als het kind moeite heeft met een specifiek kledingstuk (zoals sokken), bied dan praktische hulp, maar laat hem de rest zelf doen.
7. Geef een logische consequentie
Als het kind weigert, blijf rustig en leg de consequentie uit: “Als je je niet aankleedt, kunnen we niet op tijd naar [activiteit]. Wat kies je?”
Door geduldig te blijven, aanmoediging te geven en duidelijke grenzen te stellen, help je het kind zelfstandigheid te ontwikkelen.