Search here...
TOP
Fashion Kids

Help! Hoe kan ik mijn kind aankleden zonder dagelijks drama?

kleding kind

Als het dagelijks aankleden van je kind telkens maar weer jouw stresslevel doet pieken ’s ochtends vroeg, dan is het natuurlijk tijd voor de volgende stap: hoe los je dit op? Om tot een oplossing te komen is het noodzakelijk om de achterliggende oorzaak te achterhalen. Waarom gooit jouw kind zijn kont tegen de krib? Als ouder is het belangrijk om achter het waarom te komen en dingen uit te proberen, zodat aankleden voor jou en kind niet langer een stressmoment betekent.

Oorzaak achterhalen van gedrag

Kinderen in verschillende leeftijdsgroepen kunnen naar gelang van vermogen verschillende negatieve reacties vertonen op het aantrekken van kleding. Vaak zie je dat kinderen tegenstribbelen, weigeren kleding aan te trekken, maar ook simpelweg overal ‘nee’ tegen zeggen. Wurmt jouw kind zich ook van je af, stribbelt het tegen, of merk je overige weerzin?

Probeer te achterhalen wat de oorzaak zou kunnen zijn:

Voelt jouw kind zich niet lekker in zijn of haar kleding? Of is het de betekenis achter “kleding aantrekken”? We nemen het met je door.

  • Is het protest gericht op de fysieke kleding? Sommige kinderen zijn overgevoelig voor labels in kleding, kriebelende kleding, naden in sokken, schoenen die knellen. Soms komt dit doordat je kind zich bevindt in het ASS (autismespectrumstoornis), maar er kan ook gewone overgevoeligheid aan ten grondslag liggen. Knip labels weg, draai sokken binnenste buiten (of koop naadloze sokken) – kortom; houd er rekening mee.
  • Koop jij soms synthetische kleding voor je kind? Kinderen ravotten gedurende de dag en kunnen het te warm (of soms te koud) krijgen in synthetische kleding – koop waar mogelijk katoenen jongenskleding/meisjeskleding. Katoen ademt, absorbeert en gaat nooit ruiken. Katoen is een echt natuurlijk product in tegenstelling tot goedkope synthetische kleding.
  • Kleding afstemmen op temperatuur: In de winter trek je uiteraard je kind(je) een lekkere dikke, warme jas aan. Gaat je kind vervolgens met de maxi cosi de auto in, waar de kachel lekker warm aanstaat dan krijgt je kind het natuurlijk te warm. Je smoort je kind hiermee als je even niet oplet. Een aandachtspunt dus.

Naast deze lichamelijke ongemakken kan de oorzaak achter “kleding aantrekken” ook psychisch zijn. Want wat symboliseert het?

  • Kleding aantrekken betekent dat ‘de dag’ weer begint: Protesteert jouw kind ook tijdens vrije dagen, of zijn het de school- of opvangdagen dat je kind tegenstribbelt? Wanneer je kind een stuk relaxter is tijdens rond het aankleden op vrije dagen, dan voelt je kind waarschijnlijk teveel druk tijdens school- of opvangdagen. Creëer extra rust door (helaas, sorry) eerder op te staan en het hele ochtendritueel langer te rekken.
  • Hoe kleed jij je kind aan? Gaat dit met haast, staat de stress op je gezicht getekend? Probeer een eerlijk antwoord aan jezelf te geven. Ook hier kun je het beste het ochtendritueel beter verlengen. Eerder opstaan, meer de tijd nemen. Je kind wordt er echt verdrietig van als alles te snel moet worden afgeraffeld.
  • Heeft je kind zeggenschap in de kledingkeuze? Bepaal jij wat je kind aantrekt, doen jullie dit samen of laat je echt de keuze aan je kind? Versimpel de keuze door zomer- en winterkleding te scheiden; de keuze wordt dan alweer wat kleiner. Je kent zelf wellicht ook wel de gefrustreerde gevoelens als je maar geen leuk set kunt vinden; je kind kan hier ook last van hebben!

Tot slot

Zorg dat aan ieders behoefte ’s ochtends wordt voldaan. Rust waar rust nodig is, maar ook tijd voor drukke momentjes die je kinderen misschien samen maken! Sta het toe en ga zelf even wat anders doen. Geef elkaar de ruimte, blijf relaxed, dan komt het met aankleden ook vanzelf goed.

Mom on Top

Kimberley

Owner Mom on Top | Mom of three | Health | Momlife | Fitness | Beauty

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.