Search here...
TOP
Health

Geboorteplan maken + gratis download

geboorteplan maken downloaden

Iedereen die bijna gaat bevallen, raad ik aan om een geboorteplan te maken. Maar wat is een geboorteplan? En wat zet je daar in? Ik help je op weg en heb ook een gratis template gemaakt die je kunt downloaden.

Waarom een geboorteplan maken?

Bij mijn vorige twee zwangerschappen had ik nog nooit gehoord van een geboorteplan. Ik was er ook niet zo mee bezig, want ik wist niet echt wat ik moest verwachten. Het belangrijkst vond ik dat de baby er uit kwam en hoe? Tja, dat zagen we wel vanzelf. Bij de eerste had ik een keizersnee en bij de tweede een natuurlijke bevalling. Van beide bevallingen heb ik geleerd dat het eigenlijk heel fijn had geweest als ik bepaalde dingen toch op papier had gezet. Je weet nooit hoe het loopt, maar er zijn echt dingen die je kunt vastleggen in een geboorteplan, zodat ze daar rekening mee kunnen houden tijdens de bevalling. Begrijp me niet verkeerd, een geboorteplan is geen lijstje met absurde eisen. Lady Gaga komt niet optreden tijdens jouw bevalling. Ga daar dan ook niet te ver in.

Heb jij trouwens al een zwangerschapsboudoir gedaan?

Wat zet je in een geboorteplan?

In een geboorteplan kun je je voorkeur aangeven voor bepaalde situaties die zich kunnen voordoen tijdens de bevalling. Zo kun je aangeven waar je wilt bevallen, wie erbij moeten zijn, wat je wilt met pijnbestrijding en in welke positie je wilt bevallen. Dit zijn dingen die heel handig zijn voor de verloskundige om van te voren te weten, zodat ze daar rekening mee kan houden. Voor jouzelf is het heel fijn om hier over na te denken, omdat je tijdens de bevalling nergens over na hoeft te denken en achteraf kunt terugkijken op een fijne bevalling. Nogmaals, een bevalling kan heel anders lopen dan je graag had gewild, hou dat altijd in je achterhoofd! Maak een aantal kopietjes van het geboorteplan om te geven aan de verloskundige thuis, je partner en eventueel voor in het ziekenhuis als je in het ziekenhuis gaat bevallen.

Lees ook over goede huidverzorging voor jouw kindje

Laat je partner meedenken over het geboorteplan

Als er iets is wat ik heb gemerkt, dan is het wel dat het heel erg belangrijk is om je partner mee te laten denken over het geboorteplan. Oke, oke, jij bent dan wel degene die gaat bevallen, maar ik heb achteraf wel gemerkt dat mijn man bepaalde dingen graag had gewild of juist niet! Het is enorm belangrijk om hier ook aandacht aan te besteden, want anders ervaren ze het misschien als een afschuwelijk iets. De man vind het namelijk erg belangrijk dat hij een taak heeft, zeker omdat hij het werk NIET hoeft te doen en niet machteloos wil of kan toekijken. Dit kan iets heel kleins zijn, bijvoorbeeld samen puffen, je hand vasthouden, een washandje op je voorhoofd leggen of misschien wil hij wel de baby aanpakken na de bevalling. Praat hier samen over.

Geboorteplan template gratis download in PDF

Zelf ben ik flink op zoek gegaan naar en fijn template waar je kort en bondig jouw wensen in kunt verwerken, zodat je straks een super strak en mooi geboorteplan hebt, die je met een gerust hart kunt afgeven. Nou, die heb ik niet echt gevonden, dus heb ik zelf een geboorteplan template gemaakt. Dit zijn twee pagina’s met, naar mijn idee, de belangrijkste zaken. Je kunt eventueel extra notities en wensen toevoegen. Druk op de knop om jouw gratis geboorteplan template te downloaden. Ik zou het leuk vinden als je mij feedback geeft. Mocht je nog iets missen, laat het me weten in een reactie of mailtje.

Bewaar dit artikel ook op Pinterest

Mom on Top

Kimberley

Owner Mom on Top | Mom of three | Health | Momlife | Fitness | Beauty

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.