Search here...
TOP
Health

Zelf wasmiddel maken met baking soda

zelf wasmiddel maken met baking soda

Ben jij opzoek naar een manier om chemicaliën te bannen uit je huishouden? Of ben je het zat dat jouw kinderen vaak eczeem of uitslag op hun huid hebben? Dan is zelf wasmiddel maken een hele goede start om natuurlijke producten te gaan gebruiken! Het kost je misschien een uurtje werk, maar in verhouding ben je veel goedkoper uit en je tackelt meteen alle slechte stoffen die er in normaal wasmiddel uit de winkel zitten. Hoe maak je zelf wasmiddel met baking soda? Lees verder!

Wat heb je nodig om zelf wasmiddel te maken?

  • 80 gram Aleppo zeep
  • 1 el Arm & Hammer baking soda
  • 20/30 druppels essentiële olie, bijvoorbeeld lavendel of citroen
  • 5 liter water

Hoe maak je zelf wasmiddel?

Allereerst ga je de Aleppo zeep helemaal fijn raspen. Je kunt het ook in de keukenmachine doen eventueel, dat gaat iets sneller. Ook kan je ervoor kiezen om al kant en klare Aleppo zeepvlokken te kopen, maar die zijn iets prijziger en dat vond ik dan weer jammer. Het hele blok van 80 gram rasp je fijn.

Breng ondertussen 1 liter water aan de kook. Als het water kookt, zet je het vuur laag en gooi je kleine handjes zeepvlokken in het hete water. Roer dit steeds goed door en herhaal dit tot de zeepvlokken helemaal opgelost zijn. Het is van belang dat je niet teveel in een keer in het water gooit, anders kan het zijn dat de zeep moeilijk oplost en dat zou zonde zijn.

Laat daarna het zeepwater afkoelen tot kamertemperatuur en gooi het over in een schone emmer. Gooi hierbij 4 liter lauw water, zodat het goed met elkaar mengt. Zo heb je alvast 5 liter zeepwater dat straks jouw natuurlijke wasmiddel gaat worden.

Nu doe je 1 eetlepel Arm & Hammer baking soda erbij. Dit zorgt ervoor dat je was extra goed schoon wordt. Een beetje extra power dus! Baking soda is echt een wondermiddel wat dat betreft. Je kunt dit sowieso voor meer dan 100 dingen gebruiken en het bevat geen chemicaliën. Een aanwinst dus in jouw huishouden!

Dan is het tijd om te kiezen welke essentiële olie je wilt gebruiken. Ik gebruik zelf de lavendel van Young Living, maar je kunt ook voor iets anders gaan, citroen bijvoorbeeld of wat je lekker vindt. Ik heb 20 druppels in het water gedaan en later heb ik er nog iets extra bij de fles gedaan, omdat het nog niet rook zoals ik wilde. Je moet dus zelf even kijken hoeveel je erin wilt.

Als dit allemaal klaar is ga je het wasmiddel overgieten in literflessen. Je kunt ook oude wasmiddelflessen gebruiken, dat scheelt je weer wat kosten. Persoonlijk heb ik zelf 1 liter sausflessen besteld, omdat ik dat mooier vond staan in mijn kast, maar dat is totaal niet noodzakelijk. Let er wel even op dat je iedere wasbeurt even je fles schudt, want de ingrediënten willen naar de bodem zakken.

Hoeveel kost zelf wasmiddel maken met baking soda?

Zelf wasmiddel maken is echt super goedkoop! In de supermarkt betaal je denk ik zo tussen de 10 en 15 euro voor 5 liter wasmiddel. Ik was met zelf maken minder geld kwijt.

  • Aleppo zeep is rond de €4,-
  • Arm & Hammer baking soda is rond de €1,99
  • Essentiële olie: pure olie kost wel iets, maar je gebruikt er heel weinig van, heb niet echt een prijs hiervoor

Bekijk de reel hieronder als je wilt zien hoe ik het heb gemaakt. Ga je het zelf proberen?

Mom on Top

Kimberley

Owner Mom on Top | Mom of three | Health | Momlife | Fitness | Beauty

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.