Search here...
TOP
Food

Hoe begin ik een makkelijke moestuin?

makkelijke moestuin

Een moestuin in je eigen tuin is fantastisch! Verse groente uit je eigen tuin smaken veel lekkerder dan de bespoten groente uit de supermarkt en het is relatief goedkoop! Maar hoe begin je nou een makkelijke moestuin? Laat ik je daarmee helpen.

Een makkelijke moestuin beginnen

Enkele jaren geleden kreeg ik voor moederdag een vierkante meter tuin. Ik was nog helemaal nieuw met het kweken van mijn eigen groente en ben toen gaan experimenteren met zaden en het voorkweken van zaden. Nu is mijn vierkante meter moestuin ieder jaar een begrip waar wij veel plezier van hebben en het lukt je hiermee om je kinderen meer groente te laten eten. Het lukt mij ook ieder jaar om mooie groente te laten groeien en te oogsten. Daar ben ik trouwens vrij verbaasd over, aangezien mijn kamerplanten geen leven hebben bij mij en het meestal voor gezien houden na een geringe tijd. Maar hoe start je nu een eigen makkelijke moestuin en welke zaden kun je makkelijk kweken? Dat ga ik je vertellen in dit artikel.

Een vierkante meter moestuin

Heb je een eigen stuk tuin over, dan kun je natuurlijk hierin jouw groente kweken, anders is het (om te beginnen) heel handig om een vierkante meter tuin aan te schaffen. Voor max €20,- heb je een vierkante meter in je tuin staan. Het duurdere gedeelte is de grond. Er gaan wel aardig wat liters grond in de tuin. Houd daar rekening mee. Dan kun je ook nog kiezen tussen verschillende grondsoorten. Ik heb iets van kweekgrond waar extra voedingsstoffen in zitten voor kweekplantjes. Geen idee of het nodig is, maar het klinkt in ieder geval professioneel.

Wanneer voorzaaien groentetuin?

Als je vierkante meter tuin staat, ga je over op het voorzaaien van zaden of het overpoten van de plantjes die je binnen hebt voorgezaaid. Of je binnen of buiten gaat voorzaaien hangt helemaal van het seizoen af waarin je je bevindt. Als het ’s nachts nog vriest of er is vorst aan de grond, dan kun je niet buiten zaaien, anders vriezen jouw plantjes dood.

Beter binnen voorzaaien?

Voorzaaien kun je het beste dan binnen doen, op een warme, lichte plek. Niet te warm, want dan verleppen ze. Zo krijgen jouw plantjes genoeg licht om goed en sterk groeien, zodat ze straks naar buiten kunnen. Dit voorzaaien doe je in potjes. Als het niet meer vriest, ga je overdag de plantjes buiten laten wennen aan de omstandigheden buiten. ’s nachts haal je ze weer binnen, zodat ze sterk blijven. Na een dag of 5 kun je ze in de moestuin overpoten. Hierna moeten jouw plantjes weer even aansterken, omdat de worteltjes toch even moeten herstellen. Daarna is het gewoon een kwestie van genieten van de groei van jouw planten.

Heb je geen zin om voor te zaaien en wil je niet zo lang wachten op jouw groente? Dan kun je ook natuurlijk jonge planten kopen bij de kweker. Vind ik persoonlijk minder leuk, maar je plukt er sneller de vruchten van, letterlijk 😉

Welke zaden groeien snel?

Ik ben niet bekend hoe alle moestuin zaden het doen, maar ik kan je mijn ervaring wel geven. Om te beginnen met een moestuin adviseer ik de courgette. 1 zaadje zaaien is meestal al genoeg. Ze doen het eigenlijk altijd en je haalt er veel vruchten van. De voorgaande jaren had ik altijd 2 courgetteplanten tegelijk staan, maar daar konden we niet tegenop eten. Overal ging toentertijd courgette doorheen, door de jus, door de soep, door de salade. 1 plant is dus wel genoeg. De bloemen die eraan komen zijn prachtig en zou je zelfs kunnen eten.

Radijsjes doen het ook heel goed. Deze kun je eigenlijk gewoon direct in je bak zaaien en binnen 2/3 weken kun je ze al oogsten. Ze smaken veel minder bitter dan in de supermarkt. Lekker fris en makkelijk te kweken.

Komkommerplanten kun je ook goed zaaien. Wel eerst binnen. Ik heb dit jaar twee planten staan en ik heb het idee dat we straks heel erg veel komkommers gaan eten. Geen probleem, want komkommers kun je natuurlijk heel goed overal bij en doorheen eten. Komkommerplanten kun je laten klimmen of later kruipen. Ik kies voor het eerste in verband met de ruimte en heb dus ook een aantal bamboestokken in de tuin staan. Ook weer een plant met prachtige bloesem.

Rucola of andere sla. Heel makkelijk. Hoef je ook niet voor te zaaien, want het groeit als onkruid. Let met sla wel op dat je dit op tijd oogst, want zodra er bloemen aan komen is de smaak niet meer lekker. Zorg er wel voor dat je de slakken bestrijdt. Die vinden dit heerlijk, maar zo hou je geen plantjes meer over.

Tomaten. Dit is mijn eerste jaar, maar ik heb 4 planten staan. Ik denk dat dit een beetje teveel is, maar ik vond het zonde om mijn kweekjes weg te gooien. Deze worden ook heel groot, dus bind ze vast aan een bamboestok. Ik ben een beetje te laat geweest met zaaien, want dit moet eigenlijk al in april. Het duurt wat langer voordat de vruchten komen en in september komt er niet meer zoveel aan, dus ik ben benieuwd!

Ik hoop dat ik je hier wat mee geholpen heb. In een volgend artikel zal ik vertellen waarom er een PVC pijp aan mijn bak zit 😉

Succes!

Mom on Top

Kimberley

Owner Mom on Top | Mom of three | Health | Momlife | Fitness | Beauty

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.