Er zijn maar weinig onderwerpen zo’n enorme strijd als de maaltijd. Vooral de groentes worden maar moeilijk gegeten. Is het echt nodig om je kind bij de warme maaltijd zijn of haar hele bord leeg te laten eten? We kregen de vraag hoe je kind meer groente kan laten eten. Daarom 5 tips om uit te proberen bij je kleine weigeraar!
1. Laat ze helpen met groente bereiden
Natuurlijk even aankijken of ze oud genoeg zijn en geef ze niet gelijk het scherpste mes uit de la, maar laat de kids helpen met het uitzoeken van de groente, met het wassen, blaadjes eraf halen. Misschien kan je zelfs een plant kweken en vers eraf plukken, zoals bij een komkommer of een paprika. Als ze weten waar het vandaan komt en ze er zelf moeite voor hebben gedaan, is de kans groter dat ze het opeten. Ze zijn er immers apetrots op!
2. Verstop de groente
Sommige kinderen eten geen groente als een soort machtsspelletje. Het is heel normaal gedrag: kijken hoe ver ze kunnen gaan rond het eten, het verkennen van grenzen. Pureer het, verwerk het in de saus, of maak zelf verse ravioli met een groentevulling. Ook groentesap (niet uit de supermarkt, dat is veel te veel zout!) is een prima alternatief als ze weigeren om hun groente te eten. Je kunt ook het helpende bord van HAK bestellen. En anders een lekkere bak soep!
3. Combineer groente met de rest van het eten
Sommige kinderen vinden de smaak gewoon écht niet lekker. Combineer het met de rest van het eten. Vul bijvoorbeeld een paprika met rijst en gehakt, of vul een wrap met groente en stukjes kip en kaas. Een ovenschotel met bijvoorbeeld aardappelen en verschillende groenten willen soms ook nog wel gaan. Of wikkel een stapeltje boontjes in ham of magere spek, ziet er ook nog eens leuk uit.
4. Kleed het leuk aan
Kinderen gaan heel erg af op hoe iets er uit ziet. Leg de groente in een leuke vorm, of maak een patroontje van de verschillende producten op het bord. Of kies gewoon een leuk servies en een leuk bestekje om de maaltijd nóg leuker te maken. Ook voor op school kun je bijvoorbeeld heel makkelijk en leuk een gezonde schoollunch meegeven.
5. Verdeel de groente over de hele dag
Kinderen van verschillende leeftijden hebben ook verschillende dagelijkse aanbevelingen qua groente. Zo’n enorme stapel op een bord kan voor de moeilijke eter best wel afschrikkend werken. Als je de groente inname verdeelt over de dag, is een stuk minder intimiderend. Als je bijvoorbeeld bij de boterham wat plakjes komkommer te knabbelen geeft, en tussendoor een handje snoeptomaatjes, kan je zo de helft van de aanbeveling al weggeknabbeld hebben, waardoor er bij de warme maaltijd een stuk minder grote berg beklommen hoeft te worden.
Blijf wel realistisch
Nadat je deze tips hebt geprobeerd toe te passen, kan nog steeds een strijd zijn, maar blijf vooral realistisch. Als ze een keertje hun groente laten staan, is dat nog niet gelijk het einde van de wereld. De fase van lastige eter wordt door de meeste kinderen doorlopen. Als je je echt zorgen maakt over de voeding en gezondheid van je kind zou je altijd nog naar een diëtist kunnen gaan. De diëtist wordt bij kinderen onder de 18 volledig vergoed zonder bijdrage van eigen risico. Baat het niet, schaadt het niet. Een (gespecialiseerde) diëtist kan veel bijdragen aan een gezond eetpatroon voor je kindje.
Leave a Comment