Search here...
TOP
Fitmomtalk

Monday Motivation | Maaike | Fitmomtalk

Iedere maandagochtend krijg jij een nieuwe dosis motivatie! Andere moeders verklappen hun geheim om fit te blijven en hoe ze tijd maken om te sporten. Vandaag is Maaike aan de beurt! Deze mama is gek op hardlopen, maar hoe combineert zij dit met het ouderschap?

 

Hoe maak jij tijd vrij voor jezelf in combinatie met het ouderschap?

Los van ‘gewoon doen’ vraagt het wel wat afstemming met mijn man. Omdat wij ook graag samen hardlopen hebben we één avond in de week een oppas die 1,5 komt oppassen, zodat wij lekker kunnen trainen.

Welke sport doe je en waarom heb je gekozen voor deze sport?

Ik doe aan hardlopen. Ik ben hier jaren geleden mee begonnen op advies van een coach. Ik zocht meer mentale ontspanning en kreeg het advies om een activiteit in de buitenlucht te gaan doen. Ik ben gestart met ‘Start2Run’ van Evy. En na een paar maanden ben ik zelf de afstanden gaan verlengen. Omdat ik wel een stok achter de deur nodig heb, heb ik mij toen ingeschreven voor de 10 kilometer van de Rotterdam Marathon. Dat vond ik zo’n gaaf evenement, dat ik ter plekke besloot het jaar erop de hele marathon te gaan lopen. Dat was gelijk een behoorlijke stok achter de deur, maar hij werkte wel ;).

Wat is het positieve effect van sport op jou?

Ik kan best tegen het gaan sporten aanhikken. ‘Met een wijntje op de bank’ of ‘loopschoenen aan en het bos in’.  Eerlijk, ik kies ook heus weleens voor het wijntje in plaats van het loopje, maar uiteindelijk heb ik na een lekkere loop door het bos een enorm voldaan gevoel, is mijn hoofd ook lekker leeg en smaakt dat wijntje nog beter.

Eet jij volgens een dieet? En waarom wel of niet?

Nee, ik ben dol op lekker eten en drinken én ben slecht in vooruit plannen. Wij kiezen vaak per dag wat en waar we eten, puur op basis van waar we trek in hebben. Ik let er wel op dat we afwisselend eten. We eten bijvoorbeeld niet iedere dag vlees, maar wisselen dit af met vis en vegetarische opties. Vlees dat we eten is biologisch. Door afwisselend te eten en regelmatig te bewegen blijf ik gezond, heb ik een lichaam waar ik blij mee ben en voel ik me goed. Als ik eens een beetje aangekomen ben, zal ik eerder wat meer gaan sporten, dan een dieet gaan volgen.

Zijn er supplementen die je gebruikt om fit te blijven? Wat voor effect hebben die op jou?

Ik gebruik alleen vitaminesupplementen, als aanvulling. Dit doe ik al zo’n tijd dat ik eigenlijk niet eens weet welk effect dit op me heeft.

Is sport en het ouderschap goed te combineren?

Ja zeker, als je tijd vrij wilt maken om te sporten, dan kan dit echt wel. Wij hebben geen familie in de buurt wonen, dus moeten het doen door goed af te stemmen of door de oppas te vragen.
Maar je kunt ook prima oefeningen in huis doen.
Ik doe tijdens de reclame vaak sit-ups, wanneer mijn conditioner intrekt squads en zo zijn er meer ‘loze’ momenten waarop ik spieren train. Ik doe dit alleen als er niemand bij me is, het is namelijk niet persé een heel charmante bezigheid ;).

Train je met een bepaald doel of bijvoorbeeld voor een bepaalde wedstrijd?

Ja, ik heb echt een stok achter de deur nodig. Daarom schrijf ik mij vaak in voor hardloopwedstrijdjes. Inmiddels is mijn conditie zodanig dat ik 10 kilometer er met een paar trainingen wel uit kan persen, dus de uitdaging ligt vaak in de grotere afstanden.

Op welke prestatie ben je het meest trots?

Toen mijn zoontje 1,5 jaar oud was heb ik mijn eerste marathon gelopen. Het was heel zwaar en ik heb behoorlijk afgezien, maar ik heb zó ontzettend van de hele wedstrijd genoten. De mensen langs de kant, de oplopende kilometerbordjes, het mentale gevecht, de finish waar mijn zoontje stond, de tranen en de trots dat ik het gewoon geflikt heb. Ik ben er trots op wat mijn lijf en geest aankunnen, van een kind uitbroeden tot ruim 42 kilometer lopen. Als je gelooft dat je het kunt, als je het écht wilt, dan kun je het.

Wat zou jij je kinderen graag willen leren over sport?

Ik wil hen graag laten ervaren hoe prettig sporten is. Hoe lekker beweging voelt. Maar vooral wil ik hen laten ervaren dat sporten leuk is. Ik heb geen winnaarsmentaliteit. Meedoen is belangrijker dan winnen. Geniet volop van de prestatie die je neerzet, dan heb je altijd iets om trots op te zijn. Er zal altijd iemand zijn die het beter kan dan jij, dat is helemaal niet erg, zolang je je volledig inzet en alles geeft ben jij een winnaar én geniet je veel meer van je mooie prestatie!

Wat vind je heel erg mooi aan jouw lichaam?

Ik ben trots op mijn buik. Zowel in de toestand als hij nu is (34 weken zwanger), als daarvoor en daarna. Maar eigenlijk ben ik vooral trots op mijn lichaam in het algemeen. Wellicht niet ‘hét perfecte lijf’, maar wel mijn gezonde lijf, dat is staat is om mij alles te laten doen wat ik wil. Dáár ben ik trots op. Dat putje in mijn bil of kipfiletje onder mijn arm neem ik op de koop toe 😉

Als laatst: hoe blijf jij gemotiveerd om te sporten? Heb jij een tip voor andere mama’s?

Gun het jezelf om een gezond lijf te hebben en houden. Gun jezelf de tijd om dit te doen. Sporten is echt goed voor lichaam en geest. Je hoeft niet de beste, sterkste, snelste of knapste te zijn. Maar je kunt wel je beste zelf zijn en sporten draagt hier echt aan bij.

Groetjes Maaike

Volg Maaike ook op Instagram

Mom on Top

Kimberley

Owner Mom on Top | Mom of three | Health | Momlife | Fitness | Beauty

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.