Search here...
TOP
Health

Corona en zwangerschap, loop je meer risico?

corona zwangerschap

Als je zwanger bent in tijden van corona, dan kan het je heel wat vragen opleveren. Het kan zijn dat je bang en voorzichter bent, maar hoe zit dan nu eigenlijk? Ben je vatbaarder voor corona als je zwanger bent of word je er echt zieker van?

Zwanger meer risico op corona?

Heb je, als je zwanger bent, meer risico op corona? Zwangere vrouwen vallen niet in de risicogroep, dus in principe heb je ook niet meer kans om besmet te raken met Covid. Je kunt in ieder geval wel extra voorzichtig zijn, zodat je zo min mogelijk kans hebt om besmet te raken met het virus. Zolang je genoeg afstand houdt en je houdt aan de maatregelen, hou je het risico beperkt.

Word je zieker van corona als je zwanger bent?

Dit verschilt per persoon. De een krijgt een kleine verkoudheid, de ander ligt echt op bed met de griep. Als je zwanger bent, ben je vaak wat kortademiger doordat de baby op je longen drukt. Het kan dus wel zo zijn dat je met corona extra kortademig of benauwd wordt. Daarnaast kan hoge koorts de weeën opwekken, dus hou het goed in de gaten mocht je flinke koorts hebben.

Kan de foetus ziek worden van Covid-19?

Er is daarover te weinig bekend om daar een conclusie op te trekken. In principe neemt de baby jouw immuunsysteem over, dus kan er weinig gebeuren. Echter zijn er ook aanwijzingen voor een vroeggeboorte door corona. Er is alleen niet vastgesteld of dit dan om een spontane vroeggeboorte gaat of dat de zwangerschap medisch eerder wordt beëindigd.

Borstvoeding en corona

Stel dat je wel besmet bent met het virus en je kindje is net geboren, dan is het wel belangrijk om goede hygiëne te handhaven en een mondkapje te dragen in de buurt van jouw baby. Zo zorg je er voor dat het risico kleiner wordt dat je kindje besmet raakt. Natuurlijk is dit niet helemaal te voorkomen, je wilt je kindje natuurlijk ook vastpakken en knuffelen, want dit heeft een pasgeboren kindje ook nodig. Borstvoeding kun je prima geven, dat is sowieso heel goed voor jouw baby. Er is geen aanwijzing dat corona via borstvoeding kan worden doorgegeven.

Laten we maar gewoon hopen dat deze pandemie snel voorbij gaat zijn en we weer een beetje terug kunnen naar normaal.

Lees ook: Hoe sport je tijdens de zwangerschap

Mom on Top

Kimberley

Owner Mom on Top | Mom of three | Health | Momlife | Fitness | Beauty

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.