Search here...
TOP
Kids

Genderneutraal opvoeden niet van deze tijd

“Dus jouw mama wilde een meisje?” Ik hoor het haar nog zeggen tegen een van mijn twee prachtige jongens. Wat bezielde haar? Had ze niet in de gaten dat deze opmerking heel goed zou kunnen doorwerken in dat lieve koppie van mijn kind die haar vol trots zijn vers gelakte nagels liet zien?

Blauw is voor jongens en roze is voor meisjes

We zijn zo allemaal wel opgevoed geloof ik. Jongens spelen met auto’s en meisjes met poppen. Als jouw zoon een roze knuffel uitkiest, hoor je vast wel eens een opmerking van ‘Pas maar op, straks wordt hij een mietje!’ Klimt jouw dochter in bomen dan is het een tomboy. Maar is dat zo? Als mijn zoon met een poppenwagen loopt, betekent het dat hij later met een man trouwt? Of betekent dat gewoon dat hij enorm gek op baby’s is en houdt van verzorgen? En wat nou als hij later ervoor kiest om met een man te trouwen? Ik heb er geen moeite mee als de persoon die hem gelukkig maakt toevallig een man blijkt te zijn.

Lees ook: 5 dingen die je krijgt te horen als jongensmoeder

Nu mag het nog he?

Ik vind het zo enorm jammer dat veel mensen dit niet zien of willen zien en soms opmerkingen maken waarvan ik denk dat dit het onschuld in mijn kind kan schaden. Mijn oudste is heel gepassioneerd in alles wat hij doet, dus hij geeft af en toe zijn vriendjes wel eens een hele dikke kus en knuffel of ze houden handjes vast. Er liep een moeder naast me die dit zag en zei direct: ‘Ja, nu mag het nog he?’ Ik antwoordde meteen: ‘Later mag dit ook hoor! Maakt mij helemaal niets uit!’ Ik zag dat ze eigenlijk schrok, meer van haarzelf dat ze die opmerking maakte en gaf me eigenlijk direct gelijk.

Ik laat mijn kinderen kiezen

Ik voed mijn kinderen niet op met ‘dit is voor jongens en dat is voor meisjes’. Ze mogen van mij zelf kiezen of welke kleuren kleding ze dragen. Of ze liever My Little Pony of Transformers willen en als ik mijn nagels lak, willen zij ook. Maar zoals je hierboven leest, worden daar vaak opmerkingen over gemaakt. Of ze liever een meisje wilden zijn of dat mama liever een meisje had gehad. Waarom? Ze zijn super trots op hun mooie nagels. Ik hoor je denken, waar ligt de grens? Ik laat ze natuurlijk niet met lippenstift naar school gaan, maar ook daarin geef ik niet aan dat lippenstift voor meisjes is, maar dat deze lippenstift van mama is. Ik hoop dat mensen eens verder denken dan hun vastgeroeste normen en waarden.

Voed jij jouw kinderen ook anders op dan die ouderwetse normen en waarden en wat krijg jij dan te horen?

Mom on Top

Kimberley

Owner Mom on Top | Mom of three | Health | Momlife | Fitness | Beauty

«

»

4 COMMENTS

 • Merel

  Ja we willen onze dochters meegeven dat ze kunnen worden wat ze willen, ongeacht geslacht. En dat mannen ook meehelpen in het huishouden, je niet per se lief en schattig hoeft te zijn als meisje en niet altijd stoer hoeft te zijn zonder tranen als je een jongen bent.

  Ik merk wel dat het voor meiden meer geaccepteerd lijkt als ze zich ontworstelen aan bepaalde stereotype genderrollen dan jongens. Alhoewel ik nagellak leuk vind en ook denk dat een huilende man juist krachtig is. Zelf vind ik het allemaal niet zo belangrijk hoe een ander zich gedraagt en kleedt, zolang hij of zij maar gelukkig is.
  Merel onlangs geplaatst…Recept voor moeilijke eters | Fruit- en groentenmoesMy Profile

  • Marieke

   Helemaal mee eens. Meisjes die zich gedragen en kleden als een jongen worden gemakkelijker geaccepteerd dan jongens die zich interesseren voor traditionele meisjeszaken. Wat zegt dat over hoe wij als maatschappij het “vrouwelijke” waarderen?

 • Birgit

  Mijn meisje was ZO trots op haar zelf uitgezochte Spiderman sokken, of waren het Batman sokken? Anyhoe, ze ging wennen op school en kreeg meteen van een jongen te horen dat die sokken voor jongens waren en zeker niet voor meisjes! Ik kon daarna lullen als Brugman, maar ze wilde ze nóóit meer aan 🙁 we hebben ze uiteindelijk maar weggegeven.

  • Kimberley
   AUTHOR

   Wat zielig zeg! Zeker omdat ze super trots was. Wat een domper. Dit soort opmerkingen blijf je helaas houden. Wij merken het hier ook.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.