Search here...
TOP
Fitmomtalk

Monday Motivation | Maryke | Fitmomtalk

Iedere maandagochtend krijg jij een nieuwe dosis motivatie! Andere moeders verklappen hun geheim om fit te blijven en hoe ze tijd maken om te sporten. Vandaag is Maryke aan de beurt. Moeder van twee jongens en super sportief. Hoe? Lees het!

 

Welkom! Ik ben Maryke Mondria. Geboren en getogen in Enschede. Ik woon met mijn 3 mannen, Ravi (8-9-2011, druk, lief en attent, sportief, charmant en is gek op alles met wielen en vleugels), Bodhi (13-04-2014 heel relaxed en hangt graag bij zijn moeder, charmeur, clown en houdt enorm van dieren), vriendlief Bram (we zijn sinds begin 2005 samen, hij is knap, lang, attent en de liefste vader) en onze twee konijnen (Lilly en Benjamin) in een jaren 30 huis in Enschede.

Naast moeder ben ik natuurlijk ook mijzelf. Ik houd ervan om mijzelf te ontwikkelen en dat doe ik zakelijk 3 dagen in de week als Project Manager bij een creatief- en technisch marketingbureau. Ik ben van jongs af aan al creatief bezig en naast mijn baan wil en kan ik nog heel veel meer. En dat deed ik ook, totdat ik begin dit jaar een burn-out kreeg en alles moest laten vallen, maar aan tekenen, schrijven (bloggen), hardlopen en yoga houd ik mij vast!

Hoe maak jij tijd vrij voor jezelf in combinatie met het ouderschap?

Ik werk drie dagen in de week en vaak is dat meer. Daarnaast was ik altijd bezig met en voor anderen; met rennen en vliegen, niet zeuren en door. Als moeder wilde ik zo veel mogelijk doen met mijn jongens, zo gingen we bijna alle weekenden op stap. Tijd voor mijzelf maakte ik nauwelijks. Maar toen ik begin dit jaar thuis kwam te zitten (en ook helemaal alleen toen Bodhi in april naar school ging), werd ik ineens enorm geconfronteerd met mijzelf. Ik was in 7 jaar nog geen uur alleen thuis geweest. Wat moest ik doen nu ik ineens alles kon waar ik eerder over droomde? Maar langzaam werd ik beter in het tijd maken voor mijzelf. Ik ging bewust even zitten en pakte een boek, ik ben gaan hardlopen, ga zo af en toe naar de sauna en ben blijven schrijven. Ik plan niet meer elk weekend vol en kan me makkelijker terugtrekken in de tuin terwijl de kinderen zichzelf vermaken. Maar ik ben er nog lang niet hoor…

Welke sport doe je en waarom heb je gekozen voor deze sport?

Ik heb 23 jaar lang paard gereden. Van mijn achtste tot mijn tweede zwangerschap. Het kostte mij teveel tijd en energie, die ik liever in mijn gezin wilde steken. Ik mis het wel, vooral de lange buitenritten door het bos en veen. Ik heb het paardrijden van mijn moeder, ze rijdt haar hele leven al en heeft zelf paarden.

Ik heb ooit in mijn studententijd meegedaan met de Batavieren race en rende 7,9 km. Daar had ik flink voor geoefend, maar daarna heb ik hardlopen weer losgelaten. En dit ging een paar keer zo de afgelopen jaren. Ook heb ik een jaar fanatiek gesport in de sportschool en ik heb twee jaar lang elke week een zware body workout gedaan. Ik vond mijzelf nooit sportief en wanneer ik een tijdje stopte om welke reden dan ook, lukte het mij niet om het weer op te pakken. Maar vooral tijdens de body workout zag ik mijn lichaam en conditie veranderen.

Ik was tot mijn 20e best ‘dik’ en ben altijd met mijn lichaam bezig geweest. Het ontdekken dat ik zelf de controle heb over mijn eigen lichaam heeft me wel aan het denken gezet. Ik wilde sterker worden en mijn hoofd leeg maken. Ik ga nu elke maandag naar Body Balance (soort yoga, iets actiever). Ik vind het heerlijk, word er sterk van en kan mijn hoofd leegmaken. En vanaf april heb ik het hardlopen ook weer opgepakt. Elke week loop ik twee keer en ik kan nu 6 kilometer achter elkaar lopen. Het was een lange en zware weg, maar ik ben zo trots op mijzelf! Ik ben dus wel sportief, maar bovenal fanatiek!

Wat is het positieve effect van sport op jou?

Dat ik mijn hoofd leeg kan maken. Ik heb een nogal chaotisch hoofd dat altijd maar door raast. Tijdens het sporten stopt dit even. Heerlijk! Ik ben ook heel blij met een goede conditie en een (heeeeeel iets) strakker lichaam. Ik ben er ook trots op dat ik voor mijzelf kies en dus even alleen kan zijn, iets waar ik nu veel behoefte aan heb.

Eet jij volgens een dieet? En waarom wel of niet?

Nee. Ik eet over het algemeen wel gezond. Ik kook altijd met verse producten, zonder pakjes en zakjes en ben gek op #healthyfood. Maar ik kan ook genieten van een wijntje, chocola, pizza, snoep en ijs. Ik let op wat ik eet, maar ik volg geen dieet of gebruik geen supplementen.

Zijn er supplementen die je gebruikt om fit te blijven? Wat voor effect hebben die op jou?

Nee dus 😊 Ik zou ook niet weten hoe, wat of wanneer. Vind het zelfs een beetje eng… Ik eet na het sporten wel vaak een bakje kwark met rood fruit en wat nootjes.

Is sport en het ouderschap goed te combineren?

Ja en nee. Nu ik thuis zit en de kinderen allebei op school zitten heb ik ’s morgens de tijd om hard te lopen. Maar bijvoorbeeld in de vakantie heb ik de kinderen 6 weken thuis. Ik zou niet weten waar ik de tijd vandaan moet halen? Maandagavond is mijn vaste Body Balance avond. Als ik geen burn out had gekregen en gewoon nog werkte en op mijn vrije dagen de kinderen thuis had, was ik geen 3 keer in de week gaan sporten. Toch ervaar ik nu dat het heel belangrijk is om dit wel te doen en hiervoor tijd te maken. Om hulp in te schakelen (zoals oppas in de vakantie) en vaker te kiezen voor mijzelf. Het maakt wel een verschil dat Bodhi nu ook op school zit en ik straks wel 2 vrije ochtenden overhoud. Het is mijn keus wat ik in deze uurtjes ga doen.

Train je met een bepaald doel of bijvoorbeeld voor een bepaalde wedstrijd?

Nee. Ik ben gaan hardlopen om mijn stresslevel te verlagen, mijn hoofd leeg te maken, mijn conditie te verbeteren en om te genieten van de natuur. Niet om een wedstrijd te lopen. Ik ben ook niet echt een wedstrijd type, veel te spannend! Ik heb met paardrijden wel wedstrijden gereden, maar ook dat was niet echt mijn ding. Toch gaat het wel kriebelen om een keer een hardloopwedstrijd te lopen. Mede omdat ik, wanneer ik aan de kant sta te kijken, vaak tranen in mijn ogen krijg. Uit respect voor de lopers, de kracht en energie die ze uitstralen, prachtig vind ik dat! Stiekem zou ik ook wel op deze manier aangemoedigd willen worden.

Op welke prestatie ben je het meest trots?

Dat ik drie keer per week sport. En nu al 6 kilometer achter elkaar kan hardlopen. Sporten was dus nooit echt mijn ding… En ik zag paardrijden niet echt als ‘sport’. Totdat ik net na mijn eerste bevalling te horen kreeg dat ik goede buikspieren had. Gelukje, want mijn post-zwangerschapslichaam klaarde snel weer op door deze spieren.

Wat zou jij je kinderen graag willen leren over sport?

Ravi van bijna 7 is enorm sportief. Hij liep met 13 maand en fietste zonder zijwieltjes toen hij 2,5 jaar oud was. Hij is overal goed in en vindt alles leuk. Hij is op school geselecteerd als talentvol sportief kind en heeft 4 keer per week gym. Hij zit op MMA en heeft van peuter af aan gedanst. Hij wil heel graag op voetbal en nu hij zijn zwemdiploma’s heeft mag dat ook. Hij heeft beweging nodig om zichzelf te kunnen zijn. Hij heeft ook een chaotisch hoofd en moet bewegen. Bodhi van 4 is heel anders en zul je de komende tijd echt nog niet op een fiets zonder zijwieltjes of in het water zonder bandjes aantreffen. Wel is hij gek op dans en na een serie lessen peuterdans wil hij nu graag op kleuterdans. Ik wil ze meegeven dat bewegen gezond is en hartstikke leuk. Ravi ervaart dit zelf, maar Bodhi kan soms nog wel een setje gebruiken 😉

De term ‘bodypositivity’ leeft heel erg op dit moment, daarom ook mijn vraag: wat vind je heel erg mooi aan jezelf?

Pfff, mooi aan mijzelf… Leuke vraag 😊 Alle andere antwoorden vulde ik zo in, maar deze! Ik vind dat ik mooie ogen heb en mooie voeten, maar dat is niet iets waar je zelf iets aan kunt veranderen door meer te sporten. Ik vind het mooi dat mijn lichaam in proportie is, dat ik spierballen heb en krachtige benen (beide ontstaan door het paardrijden en nu mijn kracht bij de Body Balance en het hardlopen). Ik ben blij met mijzelf, maar het kan altijd strakker, dunner en minder putterig! #selflove

 Als laatst: hoe blijf jij gemotiveerd om te sporten? Heb jij een tip voor andere mama’s?

Als mama heb je een druk leven of je nu veel werkt, weinig of helemaal niet. Je bent altijd bezig. En de meeste mama’s hebben, net als ik, altijd het gevoel te kort te schieten. Als moeder, partner, vriendin, collega. We willen alles en dat alles ook nog eens hartstikke goed doen. En dat kan dus niet… Maar hartstikke goed hoeft ook niet en nee zeggen en om hulp vragen mag en kan ook. Anders ga je eraan onderdoor, net als ik. Door te sporten, even tijd voor jezelf te nemen, laad je op, krijg je weer wat meer ruimte, zelfvertrouwen en energie. Om de leukste versie van jezelf te kunnen zijn. Dus de vraag is eigenlijk; hoe graag wil je de beste versie van jezelf zijn en wat heb je daar voor over? Dat lijkt mij genoeg motivatie om wekelijks wat tijd vrij te maken en lekker te gaan sporten.

Lees Maryke haar blogs op haar creatieve website of volg Maryke op Instagram

 

 

Mom on Top

Kimberley

Owner Mom on Top | Mom of three | Health | Momlife | Fitness | Beauty

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.