Search here...
TOP
Kids Health

Hoe poets je op de juiste wijze de tanden van je kindje?

Is het kindergebit anders dan het volwassen gebit? En hoe verzorg je het kindergebit nou precies? Wanneer ga je eigenlijk naar de tandarts? Zoveel dingen die je je afvraagt wanneer je kindje tandjes krijgt. In dit artikel leggen wij het uit!

Wanneer begin je met het poetsen van het kindergebit?

Het eerste tandje dat doorkomt. Er is geen enkele ouder die dit kan missen. Je kindje krijgt vaak vieze poepluiers, zere billetjes, is huilerig en het wil graag bijten op alles wat in de buurt van het mondje komt. Weer een nieuwe fase en een grote mijlpaal! Maar nu? Meestal krijg je op het consultatiebureau al een eerste tandenborstel, maar moet je die nu direct uit de verpakking rukken? Juist! Vanaf nu betekent het poetsen! Als ze nog heel klein zijn wordt er geadviseerd om één keer per dag te gaan poetsen, maar vanaf twee jaar is het het beste als er twee keer op een dag gepoetst wordt. Er kan namelijk vanaf het moment dat er een tandje doorbreekt al tandplaque ontstaan en als je dit niet goed poetst, kan er uiteindelijk een gaatje ontstaan. Dat wil je je kindje niet aandoen, zo zielig, dus poetsen! Het poetsen hoeft helemaal niet zo lang te duren, zorg gewoon dat je er iets leuks van maakt, zodat je kindje het tanden poetsen als positief blijft ervaren.

Waarmee poets je de tandjes van je kind?

Je poetst de tandjes met een zachte tandenborstel en met speciale kindertandpasta. Hier zit namelijk niet zoveel fluoride in als in de volwassen tandpasta. Deze tandpasta heeft ook een mildere smaak en hoeven ze in principe niet uit te spugen. De tandenborstel moet zacht zijn, omdat het anders schade kan toebrengen aan het tandvlees en aan het glazuur. Zorg ook dat je steeds op tijd de tandenborstel vervangt, zodat je effectief blijft poetsen. Als het kan, kun je het beste een elektrische tandenborstel gebruiken. Deze poetst de tandjes namelijk nog veel schoner en er is geen poetsbeweging voor nodig. Kinderen vinden dit vaak ook interessant en leuker om mee te poetsen. Zeker als er vrolijke figuren op staan.

Wanneer ga je voor het eerst naar de tandarts?

Je zou denken dat het pas vanaf een jaar of vier zou moeten, maar dat is eigenlijk erg laat. Je kunt je kindje het beste al vanaf het eerste tandje meenemen naar de tandarts. Misschien gek, omdat je kindje dan nog heel klein is, maar jarenlang onderzoek heeft aangewezen dat als kindjes vanaf het eerste jaar al naar een tandarts gaat die werkt met de ‘Gewoon Gaaf’ methode, zoals bijvoorbeeld deze kindertandarts in Amsterdam, ze later tot 70% minder gaatjes gaan ontwikkelen. Gewoon Gaaf is een cariëspreventiemethode voor ieder individueel kind van 0 tot 18. Sowieso is het heel erg goed om je kindje mee te nemen naar de tandarts om ze alvast te laten wennen aan de tandarts en de praktijk. Ik nam mijn kinderen al mee voordat ze tandjes kregen, zodat ze gewend raakten aan het feit dat ik er heen ging.

Gaatjes in het melkgebit

Kan dat wel? Maar ze gaan toch nog wisselen? In het kindergebit kunnen gewoon gaatjes ontstaan en dat is iets wat je echt je kindje niet toewenst. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat het behandeld moet worden. Het hangt ook een beetje af van het eet- en drinkpatroon van je kindje. Als je dit goed afstemt en goed blijft poetsen, kan het gaatje nog gestopt worden. Anders zal het gevuld moeten worden, maar als dit niet kan doordat het gaatje te groot is, kan er nog een kroontje worden geplaatst. Lukt dit niet meer, dan zal het tandje moeten worden getrokken. Liever niet hè? Goed poetsen dan maar!

Lees ook: 5 tips om mijn kind meer groente te laten eten

Maak het leuk om naar de tandarts te gaan

Probeer altijd positief te zijn over de tandarts tegenover je kindje. Het kan natuurlijk best spannend zijn, voor jezelf al, dus laat staan voor je kindje. Probeer ze daarom dus al zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met de tandarts. Die van mij willen daar meestal nooit meer weg, omdat ze zulk leuk speelgoed hebben en ze krijgen achteraf altijd een cadeautje. Het beste is ook om je afspraak aan het begin van de dag te plannen. Dan zijn kinderen vaak nog fris en vol goede moed en zal het beter gaan. Ook wordt er geadviseerd om je kindje niet mee te nemen naar je eigen afspraak, omdat dit best spannend kan zijn in verband met alle materialen die op jou worden gebruikt. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik dit wel doe en ze het reuze interessant vinden, dus dat is echt per kind verschillend. Indien je kindje wel heel erg bang is, overleg dan met de tandarts over een andere aanpak.

Alle tips op een rij

 • Poets vanaf het eerste tandje doorkomt 1 keer per dag. Vanaf twee jaar doe je dit 2 keer per dag
 • Neem je kinderen al vanaf jongs af aan mee naar de tandarts, zodat ze kunnen wennen
 • Blijf tot het tiende jaar goed napoetsen. Kinderen komen nog niet goed bij alle plekjes
 • Geef je kinderen niet de hele dag door drinken en eten, anders krijgen ze telkens zoetigheid op het gebit. Geef water of beperk het tot bepaalde drinkmomenten waarbij ze het hele glas in een keer leeg drinken.

Wanneer ben jij voor het eerst met je kindje naar de tandarts gegaan?

 

| Dit artikel is in stand gekomen door middel van een samenwerking. De informatie die in dit artikel staat is gegeven door een kindertandarts.

Mom on Top

Kimberley

Owner Mom on Top | Mom of three | Health | Momlife | Fitness | Beauty

«

»

8 COMMENTS

 • nicole orriens

  Ik kan het me niet meer herinneren…. Meestal gaat met mijn man met de kinderen omdat ik een beetje bang ben. En dat wil ik niet op de kinderen overbrengen.

 • Sherry

  Wat een interessant artikel. Als ik ooit kinderen zal hebben zal ik hier rekening mee houden. Wel handig voor mijn vriendin die een kind krijgt. Ik ga je artikel met haar delen.

 • kiki hasselton

  poetsen is zooooo belangrijk. Ik heb het geluk dat ik een sterk gebit heb en nu ik 41 ben, pas 1 keer een gaatje heb gehad. Komt ook door het optijd en goed beginnen met poetsen
  kiki hasselton onlangs geplaatst…HemdvoorHem.nl : Overhemden voor elke maat in elke soort.My Profile

 • MC Kleuver

  Leuk artikel, maar ik had er iets anders van verwacht. Ik had echt gedaan hoe je je kinderen de tanden moet poetsen. Eerst de kiezen en dan de voortanden, etc. Toch vind ik het wel handige informatie!

 • Rory

  Hier ook gepoetst vanaf het eerste tandje. Ik heb ons dochtertje meegenomen vanaf dat ze 3 jaar was volgens mij. Wel naar de mondhygiëniste die extreem goed is en waar ik een goed gevoel bij heb (al jaren). Ze doet ook de controles. Vooralsnog tot nu toe (mijn dochtertje is 6 jaar) geen gaatjes geconstateerd. Eens per jaar een behandeling met kleur, zodat we kunnen zien waar beter gepoetst moet worden. Eerlijk gezegd poetsen wij haar tanden nog. In de ochtend met de handtandenborstel en in de avond met de electrische tandenborstel. Fluoridebehandelingen krijgt ze ook al. Zo nu en dan flos ik om een tandje wat wat strakker tegen de anderen aan staat.

 • Linda

  Toevallig vanochtend de check up bij de tandarts gehad en de mini heeft goed gepoetst de laatste tijd! Maar is elke dag weer een strijd. 😅

 • Amy

  Ik heb inderdaad ook al gemerkt dat het beter is om ze vrij jong naar de tandarts te laten gaan. Zo wordt het sneller ‘normaler’ om naar de tandarts te gaan en dan zijn de kindjes op latere leeftijd veel minder bang!
  Amy onlangs geplaatst…JouwBox Editie 3 – Ralph Moorman favourites unboxingMy Profile

 • Tamara

  Handige blog ik wist het meeste eigenlijk nog niet goed om te weten voor ons verwachtte kindje

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.