Search here...
TOP
Health

Wat jij MOET weten over het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker!

bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Onlangs kreeg ik de diagnose voorstadium baarmoederhalskanker. Een complete shock, maar er was zoveel dat ik niet wist over alles wat met dit onderzoek te maken had. Informatie die ik met jou kan delen. Dit moet jij namelijk allemaal weten of het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Het HPV virus, oorzaak baarmoederhalskanker

Even helemaal terug naar het begin. Naar alle informatie die ik graag had gekregen ergens. Want ik was echt een leek blijkt nu achteraf. En vooral naar de reden waarom je vanaf je 30e een oproep krijgt om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Want blijkbaar krijg je dat anders pas na de diagnose.

Het begint bij HPV. Het humaan papillomavirus. Het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. HPV krijg je door seks te hebben. Als je meerdere partners hebt, kun je diverse HPV virussen oppakken. 8 op de 10 mensen krijgt dit ooit in zijn leven en je merkt er niets van. Het is geen SOA! In de meeste gevallen ruimt je lichaam het HPV virus vanzelf op. Soms lukt jouw lichaam het niet om het (op tijd) op te ruimen en dan kan het zicht ontwikkelen tot baarmoederhalskanker, doordat er afwijkende cellen ontstaan in de baarmoederhals.

So far niets aan de hand eigenlijk. Iedereen krijgt hier dus een keer mee te maken en het is ook niet nodig je partner hierover in te lichten.

Het uitstrijkje bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Vanaf je 30e krijg je om de 5 jaar een oproep om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Je ontvangt een brief en met deze brief kan je een afspraak maken bij de huisarts om een uitstrijkje te laten maken.

MAAR!! En dit wil ik je dus echt even vertellen: Je kunt vanaf heden ook een zelftest bestellen, nadat je de uitnodiging hebt gehad. Deze test kun je zelf thuis doen en opsturen naar het lab. Echt enorm fijn, want uit ervaring heb ik gemerkt dat er veel vrouwen zijn die toch niet graag naar de huisarts gaan voor dit uitstrijkje en dus ook niet weten of het allemaal oke is in die baarmoederhals. Dit kun je doen via de website van Bevolkingsonderzoek Nederland. Als ze HPV constateren, sturen ze je door naar je huisarts om verder onderzoek te doen.

Nu vind ik de leeftijd vanaf 30 eigenlijk al wel heel laat. Persoonlijk vind ik dat dit vanaf 25 al zou moeten. En je hoeft natuurlijk ook niet op de uitnodiging te wachten als je graag een uitstrijkje wilt laten maken he? Als je met klachten loopt, maken ze gewoon een uitstrijkje voor je als je een beetje een fijne huisarts hebt. En heb je geen klachten, dan zou ik ook gewoon informeren naar de mogelijkheden.

De PAP uitslagen na het uitstrijkje

Als je het uitstrijkje hebt gehad, wordt deze voor onderzoek opgestuurd naar het lab. Hier komt een PAP score uit;

  • PAP 1: er zijn geen afwijkende cellen gevonden.
  • PAP 2: er zijn enkele afwijkende cellen gevonden, maar een aanvullend onderzoek bij de gynaecoloog is niet nodig. De cellen herstellen zich vanzelf. Wel wordt na zes maanden een nieuw uitstrijkje gemaakt.
  • PAP 3a: er zijn cellen met een matig ernstige afwijking gevonden. U wordt doorverwezen naar de gynaecoloog voor extra onderzoek. Meestal is er geen of een eenvoudige behandeling nodig.
  • PAP 3b: de cellen wijken net iets meer af dan bij een PAP 3a. Waarschijnlijk krijgt u een eenvoudige behandeling.
  • PAP 4: er zijn ernstig afwijkende cellen te zien. In 90% van de gevallen is een behandeling nodig.
  • PAP 5: de cellen zijn zeer afwijkend. Soms alarmeert het uitstrijkje ten onrechte, maar soms is er ook sprake van baarmoederhalskanker. Een uitgebreide behandeling is dan noodzakelijk.

Twee weken na mijn uitstrijkje van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker werd ik gebeld door de huisarts met de uitslag PAP 3b. Ik had me dus nooit ingelezen en na het googelen stortte mijn wereld even in. Je weet niet goed waar je staat op dat moment en hoe afwijkend de cellen zijn. En eerlijk, Google helpt je ook niet wat zelfvertrouwen te geven.

Colposcopie, lisexcisie en conisatie

Laten we eerst even duidelijk stellen dat bij een PAP 1 en PAP 2 score er dus meestal niets aan de hand is. Vanaf PAP 3a wordt er uitgebreid onderzoek gedaan en kan er een (kleine) behandeling volgen. Soms komt er toch meer uit, maar vaak ook niet.

Colposcopie

Als de uitslag om meer onderzoek vraagt, begint de gynaecoloog met een colposcopie. Dit is een onderzoek van de baarmoedermond. Gewoon eigenlijk het normale onderzoek met de eendenbek. Hierbij brengt de gynaecoloog azijnzuur aan op de baarmoedermond. Dat kan een klein beetje prikken, maar vervelend is het niet echt. Door het azijnzuur worden de afwijkende cellen wit en kan er dus gekeken worden in hoeverre je baarmoedermond ‘aangetast’ is. Vaak neemt de gynaecoloog 1 of twee biopten. Hier heb je ook niet veel last van, zeker niet als je al kinderen hebt gehad.

De biopten worden daarna goed onderzocht, om daaruit weer een concrete diagnose te stellen. Maar vaak kan de gynaecoloog al door middel van het azijnzuur zien hoeveel afwijkende cellen er zijn. Hier worden dan weer CIN scores aan gegeven.

  • CIN1: lichte afwijking
  • CIN2: matige afwijking
  • CIN3: ernstige afwijking

Wat gebeurt er bij een CIN1-uitslag?

Bij CIN 1 is geen behandeling nodig. Meestal verdwijnt deze afwijking vanzelf binnen 2 jaar. Na 1 jaar krijg je een uitstrijkje om te controleren of de afwijking verdwenen is.

Wat gebeurt er bij een CIN2-uitslag?

Bij CIN 2 overlegt de arts met je wat in jouw situatie de beste optie is: behandelen of elke 6 maanden een uitstrijkje ter controle. Bij jonge vrouwen verdwijnt de afwijking meestal vanzelf na enige tijd.

Wat gebeurt er bij een CIN3-uitslag?

Bij CIN 3 is de kans dat er uiteindelijk baarmoederhalskanker ontstaat groter. Daarom adviseren artsen bij CIN 3 bijna altijd om je te laten behandelen. Zo kun je voorkomen dat CIN 3 overgaat in baarmoederhalskanker. Welke behandeling het meest geschikt is, hoor je van je arts.

Wat is een Lisexcisie?

Bij bij kwam er CIN3 eruit. Heftig, maar wel op tijd erbij! Mijn gyn besloot een lisexisie te doen. Hierbij krijg je wat verdovingen in de baarmoedermond en een plakker op je been om de elektriciteit te begeleiden van de lis. De verdoving vond ik niet echt pijnlijk, maar wel heel apart. Door het verdoven van je baarmoedermond gaat je hart enorm tekeer. Dat hoort erbij, het werkt als adrenaline. Net of je enorm zenuwachtig bent voor de ingreep.

Daarna gaat de gyn met een metalen lusje (de lis) het bovenste laagje van je baarmoedermond eraf halen. Door het hete lisje wordt het direct dicht gebrand en het bloeden gestopt. Daarna worden de laatste adertjes nog even dicht gebrand. Dit ruikt wel een beetje vies, bah, maar je hebt er geen last van. Er wordt ook een gaasje geplaatst tegen het overige bloeden. Dit kan er weer uitkomen na een paar uur, schrik niet, er valt geen orgaan uit! Hierna heb je een paar weken wat bloedverlies. Het stukje weefsel dat is weggehaald wordt weer onderzocht en er wordt nog gekeken of de snijranden schoon zijn.

Wat is Conisatie?

Dit lijkt een beetje op de lisexisie, alleen wordt er wat dieper weefsel weggehaald. Een kegelvormig stukje wordt met een mes weggehaald. Dit gebeurt wel tijdens een dagopname onder narcose of met een ruggenprik, terwijl een lisexisie gewoon op de poli gebeurt. Soms wordt er nog een tampon in de schede geplaatst met een katether in de blaas. Deze worden na een paar uur weer verwijderd. Ook hier kan er een gaasje worden geplaatst en kan er een paar weken bloedverlies optreden.

Nazorg

Na 2 weken krijg je de uitslag van het stukje weefsel. Ook of de snijranden schoon zijn. Dan mag je tussen de 4 en 6 maanden weer een uitstrijkje laten maken bij de gynaecoloog. Als dit een PAP 1 is, ga je na een tijdje nog een uitstrijkje maken bij de huisarts en dan zal de arts kijken of je gewoon weer met de 5-jaarlijkse rondes mee mag! Mijn gynaecoloog zei wel dat als je na deze ingrepen een goede PAP score krijgt, de kans echt heel groot is dat je dit nooit meer mee hoeft te maken. Ook al is het spannend, onthoud dat je er nog steeds op tijd bij bent!

Doe dus alsjeblieft mee aan het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker! Maak die afspraak of bestel de thuistest!

Lees ook: PCOS: Als zwanger worden niet lukt

Mom on Top

Kimberley

Owner Mom on Top | Mom of three | Health | Momlife | Fitness | Beauty

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.