Search here...
TOP
Supplementen

Wat jij nog niet wist over voedingssupplementen

Voedingssupplementen

Een voedingssupplement is een voedingsmiddel wat gebruikt wordt als aanvulling op de normale voeding. Het supplement bevat vaak een geconcentreerde bron van één of meerdere vitaminen, mineralen of andere nutriënten met doel om extra voeding of fysiologische effect te hanteren. In dit artikel bespreken we kort de verschillende soorten voedingssupplementen voor diverse doeleinden. Veel leesplezier!

Supplementen voor de gewrichten

Curcumine en astaxanthine zijn bekende supplementen voor gewrichtspijn. Beide supplementen hebben van nature een ontstekingsremmend kenmerk. Mensen die last hebben van artrose (slijtage van het kraakbeen) gebruiken dit soort type supplementen. Maar wat zijn deze supplementen eigenlijk?

Curcumine

Curcumine (Curcuma longa) is het belangrijkste actieve bestanddeel uit de specerij Kurkuma, ook wel de Geelwortel of Koenjit genoemd. Deze plant maakt overigens deel uit van de Gemberfamilie. De plant komt oorspronkelijk uit Azië en wordt al eeuwen gebruikt door de inheemse volkeren.

De plant wordt fijngemalen tot een gele stof. Het heeft een lekkere zacht-kruidige smaak en wordt in verschillende gerechten van de Pakistaanse en Indiase keuken gebruikt. 

Curcumine is onder andere goed voor de gewrichten, maar curcumine is ook nog eens goed voor het hart, voor de huid, voor het zenuwstelsel. Daarnaast is curcumine goed voor een gezonde vetopslag, bloedcirculatie en voor de lever. Tevens is het een zeer krachtige antioxidant en beschermt het de weefsels en cellen.

Astaxanthine

Astaxanthine is een stof die van nature wordt gemaakt door microalgen. Astaxanthine is voornamelijk populair in de  Verenigde Staten. Het is de roze-rode carotenoïde die de kleur geeft aan bijvoorbeeld zalm, garnalen, kreeften en flamingo’s. 

Astaxanthine is meer dan alleen een antioxidant. Deze stof is goed voor de spieren. Tevens heeft de stof een ontstekingsremmende en afweerversterkende werking. Ook gaat de stof dyspepsie (aandoening aan de spijsvertering). Daarnaast bevordert de stof het uithoudingsvermogen en spierherstel. Desalniettemin helpt Astaxanthine nog eens een tegen vermoeide ogen.

Kortom, curcumine en astaxanthine kan voor o.a. gewrichtspijn helpen maar deze supplementen kunnen meer dan alleen dat! 

Supplementen voor vitaminen

De gemiddelde Nederlander heeft een tekort aan vitamine D. Vitamine D is belangrijk voor:

  • Het helpt om de spierkracht en het immuunsysteem te verbeteren.
  • Het helpt om ontstekingen te vermijden.
  • Het bevordert de opname van calcium uit de dunne darm.
  • Het helpt om een adequate bloedspiegel van calcium en fosfaat in stand te houden,

Dit kan iets genetisch zijn, of het kan door de omgeving ontstaan. Nederland staat – samen met het Verenigd Koninkrijk- bekend om regenachtige dagen, waarbij de zon heel mild schijnt. Dit kan ook eventueel effect hebben op het tekort aan vitamine D.

Als je een tekort hebt, dan kan je vitamine D capsules kopen van drogisten. Soms schrijft de huisarts een kuur die je gedurende een periode moet gebruiken. Raadpleeg altijd je arts en vraag een bloedonderzoek naar je vitamine D gehalte.

Vitamine B12 (cruciaal voor veganisten)

Vitamine B12, oftewel cobalamine is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Deze rode bloedcellen zorgen voor de juiste verloop van zuurstof in het lichaam. Ook is vitamine B12 cruciaal voor het zenuwstelsel. 

Vitamine B12 is alleen beschikbaar in dierlijke producten. Denk hierbij aan melk, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Artsen adviseren veganisten om vitamine B12 supplementen in te nemen, zodat de verhouding in het lichaam op peil wordt gehouden.

Kortom, of je nou een andere lifestyle hebt (veganisme) of behoefte hebt in extra (voor je gewrichten) het gebruiken van supplementen is een goede aanvulling. Echter, raadpleeg altijd eerst je huisarts of specialist voordat je van plan bent om een supplement te gebruiken. De arts weet precies welke supplementen goed zijn en kan je een goed advies hierover geven!

Lees ook over de gezonde voordelen van appelazijn.

Mom on Top

Kimberley

Owner Mom on Top | Mom of three | Health | Momlife | Fitness | Beauty

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.