Search here...
TOP
Health

Alle tips over borstvoeding!

borstvoeding geven

Wil jij jouw kindje graag borstvoeding geven? Dat is fantastisch! Borstvoeding is het beste wat je jouw kindje kunt geven, maar waar begin je? Hoe werkt borstvoeding? Waar kun je terecht als het niet lukt om borstvoeding te geven en wat als het niet lukt om moedermelk te produceren?

Borstvoeding geven na de bevalling

Tijdens de zwangerschap kan het al zijn dat je wat melk verliest, maar dat geldt niet voor elke vrouw. Bij sommige vrouwen moet het een beetje op gang geholpen worden. Dit kan bijvoorbeeld door het te stimuleren door middel van kolven. Zorg er dus voor dat je in ieder geval wel een borstkolf en kunstvoeding in huis hebt, voor het geval je nog even op moedermelk moet wachten. Maak je ook niet druk als het niet meteen lukt om borstvoeding te geven. Je kindje heeft reserves voor de eerste 24 uur, dus het hoeft niet direct te drinken.

Lees ook alles over corona en zwangerschap

Laat je informeren door een lactatiedeskundige

Persoonlijk heb ik zelf erg baat gehad bij een lactatiedeskundige. Na de bevalling van mijn eerste, wist ik echt niet hoe het zou werken en waar ik moest beginnen. Ze hielp me op weg. Gaf me tips wat te doen bij stuwing en vertelde me hoe ik mijn kindje moest aanleggen. Zonder deze tips had ik waarschijnlijk nooit geweten wat ik moest doen. Ik wilde namelijk geen borstvoeding geven in eerste instantie, tot de kleine in mijn armen lag. En toen had ik me natuurlijk niet goed laten informeren. Echt een tip!

Tips bij stuwing

Als je borstvoeding gaat geven, zal je ongetwijfeld ook te maken krijgen met stuwing. Je borsten gaan beginnen met de aanmaak van moedermelk en je zult merken dat vraag en aanbod dan nog niet zo goed op mekaar afgestemd zullen zijn. Wanneer je meer moedermelk aanmaakt dan wordt gedronken, lopen je borsten vol met melk en kan dat pijnlijke borsten geven. Ook kan dit gebeuren als je geslapen hebt en je kindje langere tijd niet heeft gedronken of wanneer het weer tijd wordt om je kindje aan te leggen. Je voelt dat je borsten dik en pijnlijk zijn en de klieren opgezet. Tijd om ze te verlossen!

Wat kun je doen om van de stuwing af te komen?

  • Je kunt je kindje aanleggen om te drinken
  • Masseer je borsten zachtjes tijdens het borstvoeding geven, vooral op de harde plekken
  • Kolf het overtollige melk een beetje af, doe dit niet te vaak, want dan ga je automatisch meer borstvoeding aanmaken
  • Leg een koud kompres op je borst om de zwelling te verminderen
  • Koolbladeren in je bh doen, schijnt ook verlichting te geven

Tips bij melk lekken uit borsten

Als je voor het eerst borstvoeding gaat geven, dan is het heel gek als je ineens lekkende borsten hebt op momenten dat je geen borstvoeding geeft. Dit heet de toeschietreflex. Dit kun je bijvoorbeeld krijgen door fijne gedachten, bijvoorbeeld dat lekkere kopje thee waar je aan denkt, maar dit kan ook tijdens de seks gebeuren. Dit komt door het knuffelhormoon oxytocine. Gek is dat als dit je voor het eerst gebeurt, maar volkomen normaal.

Wat kun je doen bij lekkende borsten?

  • Draag zoogkompressen in je bh, die het melk opvangen. Verschoon deze regelmatig. Deze zijn er in wegwerp en in wasbaar. Dat tweede is een stuk duurzamer
  • Je kunt ook kiezen voor borstvoedingsschelpen. Dit zijn schelpen die je over de tepel draagt. Dit vangt moedermelk op. Hierdoor blijven je tepels flexibel en herstellen ze sneller bij eventuele kloofjes of pijntjes. Als je teveel moedermelk verliest, kun je er nog een zoogkompres overheen doen
  • Tijdens de seks kun je eventueel je bh aanhouden of je borsten eerst leeg laten drinken

Zorg voor een goede voedingsbeha

Het is enorm fijn om een aantal goede voedingsbeha’s in huis te hebben, Voor ’s nachts raad ik je aan om een zachte beha, dus zonder beugel, aan te schaffen. Voor overdag moet je er juist eentje kiezen die jouw borsten goed ondersteunt. Kijk goed voor de juiste maat, je borsten zijn nu anders en je normale beha’s passen niet meer.

Wat moet je in huis hebben voor borstvoeding?

Nog even kort op een rijtje:

Zet hem op! Je bent goed bezig! Borstvoeding is zo enorm goed voor zowel je kindje als voor jou.

Lees ook: Hoe train je tijdens de zwangerschap?

Mom on Top

Kimberley

Owner Mom on Top | Mom of three | Health | Momlife | Fitness | Beauty

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.