Search here...
TOP
Food Kids

Mijn kind heeft koemelkallergie, waar moet ik op letten?

Een tijdje geleden stelde ik mij voor op de blog en opende ik daarbij een Q&A waarbij jij je vragen kwijt kon over voeding. Tessa haar dochter is nu 6,5 maand en is bekend met koemelkallergie. Ze wil gaan beginnen met brood en vraagt zich af op welke ingrediënten ze moet letten.

Koemelkallergie en lactose intolerantie

Een allergie voor koemelk is een van de meest voorkomende allergieën bij jonge kinderen. Eerst even voor de duidelijkheid: Er is een klein, doch belangrijk verschil in een koemelkallergie en een lactose intolerantie. Bij een koemelkallergie komt er een allergische reactie op het eiwit in de melk, maar bij een lactose intolerantie is er een probleem met het verwerken van de melksuikers (de lactose) in de darmen. De klachten lijken op elkaar, maar zijn dus in oorsprong totaal verschillend.

Vermelden op de verpakking

Stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken moeten bij wet op de verpakking worden vermeld. Soms zijn ze dikgedrukt, anders staan ze in hoofdletters. Vaak staan ze overzichtelijk opgesomd aan het eind van de ingrediëntenlijst. Ook hier zijn weer verschillen in, namelijk:

 1. Bevat… (je weet zeker dat het er in zit)
 2. Kan sporen bevatten van… (de kans bestaat dat het een bepaalde stof bevat)
 3. Wordt geproduceerd in een fabriek waar ook …. worden verwerkt (dit is vaak een veiligheidswaarschuwing voor dodelijke allergieën)

Verschillende melkingrediënten

Terug naar de koemelkallergie. Koemelk zit in een hoop producten. In de meeste broodsoorten echter niet, omdat brood in de basis uit water, gist, zout en meel bestaat. Er zijn verschillende manieren waarop melk-ingrediënten op het etiket kunnen worden aangegeven, bijvoorbeeld;

 • Lactose (melksuiker)
 • Melkpoeder
 • Weipoeder / wei
 • Caseïnepoeder / caseïne-eiwit
 • Melkeiwit
 • Melkzuur
 • Melk
 • Room

Dus Tessa, als deze stoffen in een product zitten, is de kans echter wel groot dat dit duidelijk of zelfs apart op het etiket staat aangegeven. Het moet er in ieder geval op staan. Succes!

Mom on Top

«

»

1 COMMENT

 • íngrid

  wat een leuk informatief stuk. Ik heb zelf lactose intolerantie. Kwamen ze pas rond mijn 20e achter. En merk dat ik nu al best wat kan verdragen. Gelukkig liijken onze kinderen er geen last van te hebben

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.