Search here...
TOP
Persoonlijk

Krijg ik mijn (vr)eetbuien onder controle?

Weten jullie nog, mijn laatste blog? Ik ben ermee aan de slag gegaan! Ik heb mijn eetgedrag onder de loep genomen. Als ik mijn klanten van hun vreetbuien af kan helpen, dan moet ik dat ook voor mezelf kunnen… toch? Daar gaan we dan!

Dag 1

Mijn menstruatie is begonnen. Ik weet dat ik vanaf deze dag nooit de drang heb om te snaaien, dus ik maak me nog geen zorgen. Het is ideaal om zonder lekkere trek boodschappen te doen. Dan kom je tenminste thuis met je gezonde en voedzame boodschappen. Scheelt ook in de kosten 😉 Wat was het ook alweer? Veel groenten, fruit, gezonde vetten en eiwitten. Ik maak met mijn gezin een boodschappenlijstje. Mijn doel is om dat lijstje te volgen, meer mag ik niet kopen.

Dag 5

Ik zei net dat ik geen vreetbuien heb tijdens mijn menstruatie. Spontaan kreeg ik zin in chocola! Er lag een doosje After Eight in de koelkast. (Hoe komt dat daar nou?!) Ik heb het kunnen beperken tot 3 stukjes. Gewoon wegleggen. Simpel. Dit was dan dus ook geen vreetbui te noemen. Gewoon een kleine zoetbehoefte. Daar kun je gewoon NEE tegen zeggen! Dus dat deed ik pas na drie stukjes.

Dag 9

Het is avond. De kindjes op bed. Wij gaan relaxen op de bank en tv kijken. Als je partner wat aan het knabbelen is en ik ook zin krijg om wat te eten, heb ik daar dan ook echt zin in? Of is het fake? Het is fake! Zien eten doet eten. Afkappen de boel! Ik heb geen trek, dus ik hoef ook niks. Onzin dit.

Dag 12

Ik had trek in wat lekkers, dus heb ik een paar stukjes chocola gegeten. Tijdens het tv kijken kan ik hersenloos door blijven eten. Wanneer is mijn zoetbehoefte eigenlijk tevreden? Natuurlijk is een hele reep chocola lekker als je zoete trek hebt, maar wie zegt dat je niet al een voldaan gevoel kan hebben na vier stukjes? It’s all in the mind. Ik heb chocola voor me liggen, dus het moet op. Dat hoeft dus helemaal niet! Daar moet ik mezelf alleen even aan herinneren en het liefst voordat het te laat is.

Dag 13

We zijn op vakantie. We slapen uit en hebben twee maaltijden op een dag i.p.v. drie. Wat ik merk is dat mijn lijf het (nog) niet erg vindt en (nog) niks mist. Heb wel zoetbehoefte maar geen snaaidrang. Zin in een snoepje hebben wel allemaal wel eens, dus ik eet een paar snoepjes en niet de hele zak. Achteraf gezien kon ik beter kiezen voor fruit, aangezien ik een volledige maaltijd mis. Deze zoetbehoefte kan namelijk best wel eens voortkomen uit het feit dat ik een maaltijd mis op een dag en voedingsstoffen tekort kom. Maar ik ben op vakantie, dus ik vind het wel even prima.

Dag 15

Mijn ovulatie was twee dagen geleden. Sinds ik twee kinderen op de wereld heb gezet voel ik dat. Lekker op tijd. Ik begeef me officieel in de gevaren zone. Tussen mijn ovulatie en menstruatie moet ik dealen met mijn vreetbuien. Ik heb nu wel zin om een zak drop op te eten. Maarja, ik kan het ook niet doen! Heb het niet gedaan. Gaat me prima af om NEE tegen mezelf te zeggen.

Dag 23

Nog een week tot mijn menstruatie begint. Meestal vreet ik mezelf deze week vol met snoepjes en koekjes, want dat smaakt nu extra lekker. Eén koekje is niet genoeg, één zak vaak wel. Maar daar ga ik nu dus niet mee akkoord! Het is boodschappen dag, op naar de winkel. Al mijn boodschappen zijn ondertussen in de kar gelegd, totdat ik onderaan mijn lijstje zie staan dat ik snoepjes voor mijn dochter moet halen. De snoepjes voor mijn dochter waren thuis op (niet door mij dit keer), dus mocht ze nieuwe uitkiezen. Alle gangpaden had ik overleeft, nu de gevaarlijkste nog. Ik liep langs de chocola,.. roze kitkat??? Moet ik proberen!!! Nee, niet nu Les, doorlopen. Langs de dropjes (verslaving nr 2) Grrrrr doorlopen! Wanneer heb ik eigenlijk een cheatday? Kan dat niet vandaag? Dit is HET moment van het zoeken naar een goede reden, dat noemen we smoesjes. Nee, Les, je bent bezig met het project anti- vreetbuien, dus je mag niet snaaien. Door naar de snoepjes. Ik pakte wat ze wilde hebben en wegwezen daar! Op weg naar de kassa kom ik een M&M aanbieding tegen (verslaving nr 1) en donuts en cake en verse broodjes en anti muggenmiddel. Anti muggenmiddel? Dat leidde me mooi af! Ik heb mijn boodschappen afgerekend en ging naar huis. Kan toch wel zeggen dat ik trots op mezelf ben.

Dag 28

Menstruatie is begonnen en alles begint weer opnieuw. Pfff.

Conclusie;
Zijn mijn hormonen de reden van mijn snaai buien? Tussen mijn ovulatie en menstruatie daalt het hormoon oestrogeen en serotonine. Daar krijg je die ellendige vreetbuien van. Echt snaaigedrag heb ik deze keer niet gehad. Gewoon omdat ik het niet wilde! Maar in mijn voorgaande cyclussen had ik wel vreetbuien. Is het dan alleen een stukje mindset? Dit is het punt waarop ik dieper ga op de hormonen. Een hormonale anamnese neem ik af wanneer mensen er echt niet meer uitkomen en zelf al van alles geprobeerd hebben. Is het je mindset en heb je gewoon een goeie dosis discipline/motivatie nodig? Of is het toch een hormonale disbalans? Mocht je deze hulp zelf ook nodig hebben, raad ik je zeker aan om een hormoonfactor trainer in te schakelen!

Mom on Top

Lesley

Lesley | Leefstijl Lover | Hormoonfactortrainer | Boost By Les

«

»

2 COMMENTS

  • Renata Feyen

    Ik heb begin dit jaar een gastric bypass laten doen en mijn zin in zoet is volledig weg doordat je in het begin dat niet kan eten 🙂

  • Lesley

    Ja dat is het he! Gewoon echt een periode de zoetigheid afzweren, en dan heeft je lichaam er uiteindelijk geen behoefte meer aan. Volhouden zo 😉

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.