Search here...
TOP
Health

Burn-out: Hoe ontstaat het en hoe kom je er vanaf

We leven in een tijdperk waarin er heel veel van je wordt verwacht. Soms wordt er zoveel druk op je gelegd, dat je overspannen kunt raken of een burn-out kunt krijgen. In dit artikel leg ik je uit wat het is en hoe je er vanaf kunt komen.

Het stresshormoon

Je bijnieren produceren o.a. het hormoon cortisol, ons stresshormoon. Ons stresshormoon is in de 21e eeuw zeer actief. Er wordt in het dagelijks leven erg veel van je gevraagd! Je gaat maar door en je gaat maar door en je bent er voor iedereen! Cortisol zorgt ervoor dat jij langdurige stresssituaties aan kunt. En dat is waar het ook voor bedoeld is. Natuurlijk is het na een stresssituatie wel de bedoeling dat je cortisol-level weer daalt en je tot rust kunt komen. Bij te weinig (of zelfs geen) rust en herstel, raken je bijnieren overbelast. Je bijnieren hebben er uiteindelijk geen kracht meer voor om cortisol aan te maken en je staande te houden.

Wanneer je té lang teveel stress hebt ervaren, kan dit leiden tot een uitgeputte bijnier, oftewel een burn-out. Bij een burn-out ben je niet alleen maar moe. Op het moment dat jouw lichaam geen of te weinig cortisol meer aanmaakt, krijg je allerlei klachten. Zoals slaapproblemen, overgewicht, darmklachten, veroudering, depressie, slecht werkend immuunsysteem en nog veel meer. Er ontstaat een complete disbalans: je bent opgebrand.

Pak de controle over jezelf!

Ook al voelt het misschien alsof je nergens meer de controle over hebt, elke kleine verandering kun je zelf starten! Er komt een moment dat je weer de regie over jezelf moet gaan nemen. Pak die controle over je eigen lichaam! Hieronder beschrijf ik een aantal tips, en ik hoop dat ze je gaan helpen in je herstel.

Verminder je stress

Makkelijker gezegd dan gedaan. Waar komt je stress vandaan? Wat is de oorzaak? Je zult erachter moeten komen waar je stress vandaan komt. Alleen zo kun je er iets aan gaan doen. Soms is de oorzaak heftiger en heb je meer nodig dan alleen ”uitrusten”. Schakel een coach in die je kan begeleiden tijdens deze stressvolle periode. Er bestaan tegenwoordig verschillende soorten coaches. Waaronder een wandelcoach. Je bent dan buiten in de frisse lucht je verhaal aan het doen. Dat werkt vaak onwijs goed!


Verbeter je voeding

Neem je voeding onder de loep. Je lichaam is volledig overstuur, uit balans en zeer gevoelig, hieronder een aantal tips;

  1. Eet zo puur en onbewerkt mogelijk. Vermijd chemische e-nummers. Des te minder belasting zal je ervaren. De belasting die je lichaam aan kan tijdens een burn-out is minimaal.
  2. Let op je suikerinname. Een te hoge suikerinname geeft bloedsuiker schommelingen. En je bent al zo moe! Een te hoge suikerinname werkt ook ontstekingsbevorderend. Als je lichaam in een burn-out zit heeft het te weinig kracht (of zelfs geen kracht) om je te beschermen tegen o.a. virussen, bacteriën en ontstekingen. Ontstekingen worden gevoed door suikers, dus probeer er op te letten.
  3. Kijk uit met cafeïne. Koffie heeft een oppeppende werking doordat het cafeïne bevat. Even geeft het je een kick van energie, daarna heb je de kick van de vermoeidheid.
  4. Drink ’s ochtends een glas water met wat keltisch zeezout erin. In keltisch zeezout zitten mineralen die je lichaam goed kan gebruiken. Tijdens een burn-out voel je je futloos, heb je geen energie en is je bloeddruk vaak laag. Een glas water met wat zout kan jou helpen voor een goed begin van je dag. Het verhoogt je bloeddruk waardoor jij jezelf net iets beter kan gaan voelen.

Slik je supplementen

Ga vitamine C en D slikken. En dan wel de pure vorm, zonder toevoegingen zoals suikers en zoetstoffen. Deze zijn weerstand verhogend! Je weerstand is zeer laag tijdens je burn-out. Ondersteun je lichaam een beetje, dit kan helpen in je herstel.

Zorg voor structuur

Breng zoveel mogelijk structuur aan in je dag. Zet op een vast tijdstip je wekker, en ga op een vast tijdstip weer naar bed. Overdag plan je activiteiten in gecombineerd met rust en ontspanning. Schaf bijvoorbeeld een Purpuz Planner aan om zo te zien of jouw werk en privé in balans zijn.

We adviseren om leuke dingen te doen zodat je een beetje energie krijgt. Spreek af met die ene vriend/vriendin. Pak die leuke hobby weer is op. Na die activiteit is het ook belangrijk om je rust te pakken. Alleen doen waar jij zin in hebt en waar jij je rust in kunt vinden. Zolang je je dag maar gebalanceerd indeelt, kan jij de dag aan! En je voelt vanzelf wanneer je de dag iets minder aankan. Zeg je afspraak dan gewoon af en besteed alle tijd aan jezelf. Goed luisteren naar je lichaam is heel belangrijk.

Perfectionisme

Misschien heeft perfectionisme je wel aan een burn-out geholpen. Het leven is niet perfect, mensen zijn niet perfect en jij ook niet. En gelukkig maar. Iedereen maakt fouten en daar kun je van leren. Je wordt er wijzer en sterker van. Een doel kan behaald worden via meerdere wegen. Iedereen heeft zijn eigen weg, en elke manier is goed. Lukt het de eerste keer niet? Dan lukt het vast een tweede keer, of een derde. En als het helemaal niet lukt, is het misschien jouw talent gewoon niet. Jouw talenten liggen dan op een ander gebied. Probeer die talenten te vinden en geef die aandacht. Want wat je aandacht geeft, groeit.

Ga bewegen

niet in bed liggen of op de bank hangen. Frisse lucht doet een mens goed! Loop een rondje buiten. Fiets een stukje door het park. Maak een wandeling door het bos. Misschien ben je al zover dat je langzaamaan een sport kunt doen. Ga lekker zwemmen, rondje hardlopen, yoga of een leuke groepsles. Iets waar je energie van krijgt! Beweging zorgt voor extra zuurstof in je lichaam en deze zuurstof heb je weer nodig voor je herstel in de grootste zin van het woord. Je zult zien dat jij je stukje bij beetje fitter gaat voelen. En combineer het daarna weer met rust. Bewegen is intensiever dan je denkt als je nergens kracht voor hebt.

Leg de burn-out uit

Wat vond ik dit lastig! Hoe leg je iemand uit hoe je je voelt, wanneer je een burn-out hebt? Per persoon verschilt dit gevoel natuurlijk ook weer enorm! Wat mij onwijs hielp, was de lepeltjes methode. Even een voorbeeld uit het verleden. Op een dag had ik 5 lepels en elke lepel was een activiteit. Lepels gaven mijn energie level aan. Ik had op die dag energie voor 5 activiteiten. 1: uit bed komen, 2: mijn kinderen uit bed helpen en naar school brengen, 3: de tocht naar school en weer naar huis overleven, 4: douchen, 5: de hond uitlaten. Om 09:00 ’s ochtends was ik dus al gesloopt en kon ik niks meer.

Natuurlijk moest ik de rest van de dag ook nog overleven, dat is het gewoon, het overleven. Want zo voelt het. En dan hoopte ik maar dat ik de dag erop meer lepels te besteden had voor een betere dag. Op het moment dat ik bij mijn werkgever mijn burn-out uit kon leggen d.m.v. de lepeltjes methode, had ik het voor hun visueel gemaakt, en konden ze begrip opbrengen voor de situatie. Hoe meer lepels ik te besteden had, hoe meer energie ik had, hoe beter mijn herstel verliep.

Bovenstaande tips hebben mij persoonlijk heel goed geholpen. Ondertussen ben ik nu vier jaar verder en ben ik nog steeds mijn lepels aan het tellen. Gelukkig heb ik er nu meer dan genoeg. Heb jij hier vragen over of zou je begeleiding willen tijdens het herstel van je burn-out? Stuur dan een mail naar info@boost-your-body.nl want je hoeft het niet alleen te doen. Ik help je met alle rust & liefde.

Liefs, Lesley.



Mom on Top

Lesley

Lesley | Leefstijl Lover | Hormoonfactortrainer | Boost By Les

«

»

2 COMMENTS

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.