Search here...
TOP
Fitmomtalk

Monday Motivation | Joya | Fitmomtalk

Iedere maandagochtend krijg jij een nieuwe dosis motivatie! Andere moeders verklappen hun geheim om fit te blijven en hoe ze tijd maken om te sporten. Vandaag is Joya aan de beurt. Moeder van 3 kinderen en dansdocent!

Hoi hoi! Ik ben Joya en ben 29 jaar oud (bijna DERTIG). Samen met mijn man en drie kinderen woon ik in Hoofddorp. Bram en ik zijn 8 jaar samen en bijna 6 jaar getrouwd. We hebben drie prachtige kinderen: Maddox van 5, Raeven van 2 en Parker van 1. We hebben een sportschool in Haarlem voornamelijk gericht op Personal en Small group trainingen. Zelf ben ik dansdocent en geef ik 1 avond in de week Dancehall op een dansschool in Heemstede. Sporten en bewegen is iets dat altijd centraal heeft gestaan in ons leven. Bram is oud Judoka en ik heb zelf mijn hele leven professioneel gedanst. Voor ons heeft sporten dan ook van nature een hoge prioriteit.

Hoe maak jij tijd vrij voor jezelf in combinatie met het ouderschap?

Sinds de geboorte van onze jongste vind ik dit lastig. Mijn moeder is de liefste oma en past heel graag op de kinderen. Toch ben ik op die momenten geneigd om vooral ‘klusjes’ te doen: het huishouden, de was, boodschappen, administratie. Elke donderdagavond na mijn eigen dansles rij ik naar Amsterdam om daar een dansles te volgen. Zo heb ik elke week 1,5 uur waarin ik kan doen wat ik het allerliefste doe en waar ik even een volledige ‘break’ kan nemen van mama zijn. Verder sport ik op vaste tijden, zodat die uren altijd vrij zijn.

Welke sport doe je en waarom heb je gekozen voor deze sport?

Ik dans dus! Hoewel veel mensen dit niet als sport zien en ik dit zelf eigenlijk meer een kunstvorm vind dan een sport. Daarnaast train ik vast elke zondag met een Personal Trainer en probeer ik elke dinsdag avond een uur te steppen en elke donderdag ochtend een uur krachttraining te doen. Persoonlijk vind ik krachttraining (lees: dingen tillen) vreselijk! Maar met een man als personal trainer ontkom ik er niet aan. Daarnaast heb ik na drie zwangerschappen nog best wat lichamelijke kwaaltjes die door middel van krachttraining langzaamaan een stuk minder worden.

Wat is het positieve effect van sport op jou?

Als ik dans kan ik even de hele wereld vergeten. Om in alle hectiek van het dagelijkse leven mijn verstand te behouden, heb ik het nodig om minstens 1 keer in de week te dansen. Krachttraining heeft vooral effect om de algehele fitheid van mijn lichaam. Zo heb ik minder rugklachten en ben ik een stuk sterker dan een paar jaar geleden.

Eet jij volgens een dieet? En waarom wel of niet?

Nee. Ik heb van nature een voorkeur voor ‘gezondere’ producten en eet liever een wilde perzik dan een stuk taart. Door de jaren heen heb ik aardig wat kennis opgedaan met betrekking tot voeding en eten wij thuis gevarieerd en gebalanceerd.

Zijn er supplementen die je gebruikt om fit te blijven? Wat voor effect hebben die op jou?

Nee, momenteel gebruik ik geen supplementen.

Is sport en het ouderschap goed te combineren?

Ja! Logistiek is het zelfs met drie kinderen en een man die zo’n 80 uur in de week werkt erg goed te combineren. Het gaat denk ik vaak voornamelijk om prioriteiten stellen. Overigens vind ik het ‘schuldgevoel’ soms wel lastig om mee om te gaan. Als ‘huismoeder’ heb ik vaak het gevoel dat ik 24/7 ter beschikking van mijn kinderen moet staan.  Maar als ik op zondagochtend ga sporten, betekent dat dat we als gezin niet met zijn allen kunnen ontbijten. Maar er moet nou eenmaal ook gesport worden, dus dan gaan we met zijn alle lunchen! Die keuzes vind ik lastig, maar ik weet dat sporten uiteindelijk ook een investering in mezelf is en dat moeder zijn ook inhoudt dat je goed voor jezelf moet zorgen.

Train je met een bepaald doel of bijvoorbeeld voor een bepaalde wedstrijd?

Nee.

Op welke prestatie ben je het meest trots?

In mijn eerste zwangerschap van Maddox ging ik van 55 kg naar 105 kg. Een hoge bloeddruk, weken bedrust en uiteindelijk zwangerschapsvergiftiging zorgden ervoor dat ik ruim 50 kg was aangekomen. Deze kilo’s had ik er met hard werken binnen 11 maanden vanaf. Onze meiden schelen 14 maanden, 4,5 maand na de bevalling van Raeven was ik zwanger van Parker. En ook nu is het gelukt om de kilo’s eraf te krijgen en ben ik op een gewicht waar ik heel blij mee ben!

Wat zou jij je kinderen graag willen leren over sport?

Dat sport geen bijzaak is maar een prioriteit. Het maakt niet uit welke sport je wilt doen, maar een gezond lichaam heeft beweging nodig!

De term ‘bodypositivity’ leeft heel erg op dit moment, daarom ook mijn vraag: wat vind je heel erg mooi aan jezelf?

Moeilijke vraag dit. Hoewel er altijd dingen zullen blijven die ik zou willen veranderen ben ik trots op mijn figuur.

Als laatst: hoe blijf jij gemotiveerd om te sporten? Heb jij een tip voor andere mama’s?

Ik weet niet of ik echt gemotiveerd ben. Sporten maakt zo een groot onderdeel uit van ons gezin dat het iets is wat ik gewoon doe. Zin of geen zin. Wat mij helpt is dat ik vaste uren in de week heb waarop ik sport. Deze uren zijn geblokkeerd in de agenda en eigenlijk iedereen in mijn omgeving weet dat ik dan niet beschikbaar ben. Zo hoef ik me niet steeds druk te maken over wanneer ik die week tijd kan maken om te sporten.

Groetjes,

Joya

Volg Joya ook op Instagram

 

 

Mom on Top
TAGS:,

Kimberley

Owner Mom on Top | Mom of three | Health | Momlife | Fitness | Beauty

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.