Waarom hard water slecht voor het milieu is

Waarom hard water slecht voor het milieu is

Water drinken we elke dag allemaal. Water is heel gezond, het houdt je gehydrateerd, voert je afvalstoffen af en houdt je huid mooi. Toch is het water wat we drinken deels een gevaar voor het milieu. Hoe dan? Lees verder..

Water uit de kraan

Het water dat uit de kraan komt, bevat kalk en magnesium. Dat kan eigenlijk niet veel kwaad voor je gezondheid. Dit kalk kom uit de bodem en wordt bij het waterzuiveringsbedrijf al enigszins wat gezuiverd. Als er veel kalk en magnesium in het water zit, spreek je over hard water. De hardheid van water wordt ook enigszins bepaald door het gebied waar je in woont. Grondwater is bijvoorbeeld van nature rijk aan kalk.

Wat is het nadeel van hard water

Hard water is dus water waar heel veel kalk en magnesium in zit. Dit is ook het kalk wat op je douche achterblijft of wat in je koffiezetapparaat of waterkoker achterblijft. Die smerige velletjes die je in je bakje thee vindt, is kalkaanslag. Het ziet er smerig uit en je drinkt het liever ook niet op. Eens in de zoveel tijd is het dan ook weer tijd om de strijd aan te gaan tegen kalk.

Waarom is kalk slecht voor het milieu

In eerste instantie is kalk niet zo slecht voor het milieu, maar wel wat jij ervoor doet om er van af te komen. Om van kalk af te komen worden vaak de meest agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt, die je wegspoelt in het putje van je gootsteen of douche. Dit komt in het milieu terecht. Daarnaast zorgt het op den duur ook voor defecten aan je apparatuur: jij moet weer een nieuwe waterkoker kopen, waardoor het milieu er ook weer onder komt te lijden.

Hoe kun je kalk verminderen?

Je kunt thuis een waterontharder aanschaffen. Een waterontharder is eigenlijk kort gezegd een filter waar het water eerst doorheen stroomt. Het kalk wordt door de riolering weer afgevoerd en komt dus niet uit jouw kraan. Uit jouw kraan komt zacht water.

De voordelen van een waterontharder

  • Geen kalkaanslag, dus je hoeft niet meer zo te schrobben
  • Onthard water droogt je huid niet uit en zorgt ervoor dat deze meer gehydrateerd wordt. Voor mensen met eczeem en psoriasis betekent dit minder jeuk en uitdroging, waardoor de klachten verminderen
  • Bescherming van je apparatuur. Je wasmachine, koffieapparaat of waterkoker gaat langer mee en hierdoor bespaar je dus kosten
  • Je thee gaat lekkerder smaken doordat het gezuiverd is van kalk
  • Duurzaam en energiebesparend. Kalkaanslag maakt niet alleen alle oppervlaktes waar water overheen loopt vies, het is ook nog eens een duur proces om het te verwijderen

Wil je nu echt heel erg gezond drinkwater, dan kun je ook een Healthy Water Filter aanschaffen. Dit filter haalt alle schadelijke stoffen uit het water, zoals medicijnresten, bacteriën en pesticiden, maar behoudt de mineralen.

Op naar een beter milieu en dat begint bij jezelf.

| Dit artikel bevat een samenwerking. Foto’s via Unsplash

Mom on Top | Getrouwd | Moeder van twee jongens | Hardlopen | Bootcamp | Yoga

  1. Ik zelf gebruik azijn om mijn waterkoker schoon te maken en hoop daarmee het milieu niet te veel te belasten. Maar zo’n waterontharder is wel erg handig.

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: