Search here...
TOP
Persoonlijk

Ik leerde bijna schaatsen van Sven Kramer

Sven Kramer? WAAAAT?! Zo moest ik mijn mail even 20 keer nalezen, toen ik werd uitgenodigd om een schaatsclinic van Sven Kramer bij te wonen, die georganiseerd werd door Swisse. Stond het er echt? Ja, het stond er echt. Schaatsen? Oef, niet een van mijn sterkste punten, maar in de mail stond het woord ‘schaatsles’, dus ik ging het blijkbaar leren en Sven Kramer is er ook bij. Hier hoefde ik dus niet over na te denken. Ik ging het doen: schaatsles met Sven Kramer in Thialf!

Sven Kramer

Sven Kramer vs. Kimberley: Werelden van verschil

Zenuwachtig was ik, want ik heb nooit echt moeite gedaan om het schaatsen onder de knie te krijgen. Er was ook nooit ijs in mijn omgeving, dus ik hoefde er ook geen moeite voor te doen. Vol verbazing keek ik altijd wel naar de schaatsers op TV. Zo ook onlangs naar de Olympische Winterspelen, waar de mannen en vrouwen makkelijk over het ijs gleden met een flinke snelheid. Sven Kramer, tja. Voor hem heb ik altijd heel veel respect gehad. Misschien omdat we allebei even oud zijn en ik me zo extra realiseer dat hij heel veel heeft moeten laten in zijn jeugd, terwijl ik op dat zelfde moment er hersenloos op los feestte en lesjes skipte op school.

De goede en de hele goede schaatsers

In mijn allersportiefste outfit trok ik mijn schaatsen aan. Er werd me gezegd dat ik er super professioneel uitzag, alsof ik zo even Sven ging laten zien hoe het moest. Ik moest heel hard lachen en vertelde dat ik nog nooit had geschaatst. De coaches vroegen me heel lief of ze een stoel voor me moesten pakken, maar daar was ik toch iets te trots voor. ‘Ik probeer het wel even zo’, zei ik, terwijl ik angstvallig naar de arm van de coach greep, toen ik het ijs op stapte. We werden verdeeld over twee groepen: de goede en de hele goede schaatsers. Leuk geprobeerd. Ik snapte ook heus wel dat dit een andere benaming voor het kneuzengroepje was. Ze markeerden ons zelfs met een fel oranje hesje. Het kan maar duidelijk zijn. Sven deelde mee dat hij zelf helaas niet op de schaatsen kon, in verband met het schoppen tegen een stoel, na zijn teleurstellende 6e plaats op het WK Allround. Jammer. Ik had me heel erg op zijn clinic verheugd, maar ik had al het vertrouwen in de coaches.

Mijn roeping gemist

We begonnen van voor af aan, met een stukje techniek, die steeds iets verder werd uitgebouwd. Ik zag mezelf binnen een uur zo enorm veel verbeteren. Zo kon ik aan het einde van de clinic mezelf prima voortbewegen op het ijs. Ik voelde een gemiste roeping. Ik ging diep. Heel diep. En zweefde over het ijs. Voor mijn gevoel dan. Dat gevoel was direct weg, toen ik de bewegende beelden van mij op het ijs terug zag. Laat maar. Ik zag eruit als een hopeloze puppy op het ijs. Zo een die gered moest worden. Geeft niets! Het was de beste ochtend van het jaar en hij was nog niet over, want ik kreeg ook nog welgeteld 7 minuten en 42 seconden met Sven Kramer alleen om te vragen wat ik wilde!

schaatsen

Foto: Mustafa Gumussu

De grootste lol

Het lijkt mij soms erg lastig om het trainen leuk te houden, zeker als je zoveel traint, maar Sven heeft daar geen moeite mee. ‘Vooral in de zomer is er niet altijd ijs, dus doe ik ook aan andere sporten, zoals skeeleren, krachttraining, lopen en fietsen. Een zwemmer bijvoorbeeld, ligt altijd met zijn hoofd in het water, dus die kan met niemand praten. Wij zitten soms 5 of 6 uur op een fiets en hebben de grootste lol onderweg. Zo blijft het leuk.’

Back-up plan

Aan alles komt uiteindelijk een eind en als dat moment komt, moet je een back-up plan hebben, toch? ‘Ik heb eerlijk gezegd nog geen idee. Natuurlijk blijf ik nauw betrokken bij de sport, maar het is niet dat ik daar nu al mee bezig ben. Ik heb gelukkig ook de luxe dat ik daar nog even niet over na hoef te denken. Voor hetzelfde geldt stop ik wel over één of twee jaar, dan is dit ineens veel eerder aan de orde, maar op dit moment ben ik er niet mee bezig.’

Een zware job

Uiteraard moest ik natuurlijk een toekomstvraag stellen. Zou Sven zijn kinderen adviseren om de topsport in te gaan? Hij denkt even na, voordat hij antwoordt: ‘Heb ik wel eens over na gedacht en over gesproken, als het voor ons is weggelegd om kinderen te krijgen natuurlijk, maar ik zou ze niet zo snel op schaatsen doen. Ik ken ook de keerzijde van de medaille. Het lijkt allemaal fantastisch, maar het is een zware job. Zeker als je zo in de publiciteit staat als ik, is het niet even fijn altijd. Ik schaats omdat ik het leuk vind en omdat ik wil winnen, maar ik gun mijn kinderen wat meer anonimiteit.’

Verliezers laten vallen

Anonimiteit, dat is wat Sven ook graag zou willen. De enorme publiciteit vindt hij het minst leuke van zijn carrière. ‘Als het goed gaat is het Hosanna, dat is natuurlijk typisch Nederlands. Als je in het buitenland één keer Olympisch goud hebt gewonnen, dan ben je een held voor altijd, maar in Nederland schrijven ze sporters graag heel erg omhoog, om ze daarna keihard te laten vallen. Dat is dubbel soms. Je krijgt er wel een dikke huid van.’

Flikker het in die oven, het wordt toch verbrand

Pizza, patat, chocola, oftewel cheatmeals. Waar zou Sven nou voor zwichten? ‘Vroeger, toen ik 21/22 was, had ik veel meer trek in junkfood. Nu ik de achtergrond weet van dat voedsel, vraag ik me af wat de toegevoegde waarde ervan is. Natuurlijk vind ik patat lekker of pizza. Pizza vind ik nog niet eens zo heel slecht trouwens.’ Dat komt natuurlijk door de hoeveelheid groente erop, zeg ik. ‘Tja, kijk, het voordeel van heel veel trainen is: flikker het maar in die oven, het wordt toch verbrand. Het is een middel om hard te schaatsen. Schaatsers hebben veel brandstof nodig. Natuurlijk eet ik dat niet twee weken voor de Olympische Spelen, maar je doet er niets verkeerds mee.’

Ik zeg: binnenkort dan maar een pizzaatje doen, Sven?

 Sven Kramer

Foto: Mustafa Gumussu

 

 

Mom on Top

Kimberley

Owner Mom on Top | Mom of three | Health | Momlife | Fitness | Beauty

«

»

14 COMMENTS

 • Christa

  Gaaf man! Onwijs leuke vent die Sven (volgens mij als ik het zo lees).
  Heel gaaf dat je deze kans kreeg.
  Christa onlangs geplaatst…Afvalheld | Milka, wie dat ooit bedacht heeft?My Profile

  • Kimberley
   AUTHOR

   Hij is heel leuk! Gaaf om zo maar daarbij te mogen zijn en te leren schaatsen.

 • Kimberly

  Zo ontzettend leuk lieverd! Je straalt ook op elke foto die ik zag ????
  Kimberly onlangs geplaatst…Wereld Downsyndroom Dag | Down?My Profile

 • Jullie staan er mooi op hoor stelletje nerds haha! Tot zaterdag!

 • Merel

  Wat supertof! Ik had het al wel op je stories gezien, maar leuk om het te lezen ook. Ik moet zeggen dat je er beter uitziet op het ijs dan ik (ben een paar keer plat op mijn buik gevallen toen ik te overmoedig werd haha)

  Enneh.. Wat die pizza betreft: de eerstvolgende keer dat ik die bestel, kan ik in elk geval voor mezelf goedpraten dat Sven Kramer zegt dat het best kan haha.
  Merel onlangs geplaatst…Axanova Powergel | Dé must-have voor sportende dertigplussers!My Profile

  • Kimberley
   AUTHOR

   Hahaha als je veel traint hè Merel ???? Hihi

 • nicole orriens

  Wat bijzonder om een clinic bij te mogen wonen van een echte topsporter zeg! En nog een interview ook. Superleuk!

 • MamaPlaneet

  Ik denk dat elke topsport wel een keerzijde heeft. Elk beroep eigenlijk. Maar ik snap je wel.

 • Manon

  Wat heb je goede vragen gesteld, dat zouden ook dingen zijn die ik zou willen weten. Ik heb vrij weinig met schaatsen, maar zelfs ik zou zo’n clinic ook leuk gevonden hebben denk ik.

 • Charlotte

  Wat ontzettend gaaf! En wat heb je originele vrahen gesteld. En ik vind overigens ook dat je er erg professioneel uitziet haha 😉
  Charlotte onlangs geplaatst…Wat wordt Emmi’s verjaardagsoutfit?My Profile

 • Hippiemeisje

  Het kan gek lijken, maar deze zin: “als het voor ons is weggelegd om kinderen te krijgen natuurlijk” blijft mij het hardste bij…

  Blij dat er meer besef komtd at het niet voor iedereen weggelegd…

  en verder, ik denk wel dat je genoten hebt, niet?

  • Kimberley
   AUTHOR

   Dat had ik dus ook! Heb zelf ook een geschiedenis met PCOS, dus vond het mooi, Die nadruk.

 • Susan

  Supergaaf om hem te meeten! Grappig ook dat ik over de keerzijde van het bekende-sporter-zijn heeft.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.