Search here...
TOP
Kids

Zuigflescariës | Let goed op wat je je kind te drinken geeft met het warme weer

Hoeveel moeders doen het, denkend dat ze goed bezig zijn? De kleine heeft moeite met slapen, dus geven we nog een fles sap mee naar bed. Voldoende drinken tijdens deze warme dagen is belangrijk, dus geven we nog een bekertje ranja tussendoor. Hoewel het zeker belangrijk is dat een kindje goed slaapt en drinkt, ligt er hier dus wel een gevaar op de loer: zuigflescariës.

Stille killer

Het sluipt er in en zal niet van de een op de andere dag zoden aan de dijk zetten, maar op de lange termijn is het wegslurpen van al die suikerrijke drankjes behoorlijk slecht voor de tanden van je kleintje. Ook een rot melkgebit kan schadelijke gevolgen opleveren op de langere termijn, dus het is helaas niet zo eenvoudig als denken van “nou, ze krijgen toch nog volwassen tanden.”

Het probleem zit hem in het suikergehalte en de zuurgraad van de drankjes. Zure drankjes verzachten het glazuur, en suiker is een goede voedingsbodem voor bacteriën. Kinderen die drinken uit een tuitbeker of fles zuigen vaak de vloeistof tussen de voortanden door. Als het kindje daarna lekker gaat slapen hebben de bacteriën vrij spel. ’s Nachts maak je namelijk minder speeksel aan. De mondbacteriën kunnen dus tussen de pareltjes van je kleine feest vieren tot de eerst volgende poetsbeurt. Als dit dag na dag gebeurt, zal het de tanden uitslijten zoals bijvoorbeeld ook rivieren zich in een berg slijten. De schade aan het gebit is onomkeerbaar, en vaak erg pijnlijk voor de kleine.

limonade

Perfecte pareltjes

Het gebit van je kindje is erg belangrijk. Het aanleren van een goede mondhygiëne zal hem of haar de rest van zijn of haar leven bijblijven. Na het poetsen van de tanden (2x per dag, het liefst na de maaltijd) is het beter om geen producten met veel suiker en een hoge zuurgraad te gebruiken. Ook suikervrije limonade, pap en melkproducten vallen hieronder!

Als je kindje toch nog iets mee naar bed wil om te drinken, kies dan gewoon voor water. Zo leer je hem of haar gelijk aan om niet te veel limonade te drinken. Limonade is voor het lekkere en water is voor de dorst!

Lees ook mijn artikel over koemelkallergie

 

Afbeeldingen via Unsplash

Mom on Top

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.