Search here...
TOP
Health

De taboes rondom een te laag lichaamsgewicht

Ik wil een poging wagen om een taboe te doorbreken. Een slank lichaam hebben betekent niet gelijk dat je het perfecte leven hebt. Slanke mensen hebben soms ook onzekerheden  over hun lijf en de weg naar een betere jij kan gewoon heel zwaar zijn.

Jij hebt niets te klagen

Het komt vaker voor dan je misschien verwacht. Mensen die ontevreden zijn over hun lichaam en gewichtstoename / afname willen om het lichaam en gewicht te krijgen waar ze zich lekkerder in voelen. Zie je? Dit geldt dus voor zowel de mensen die willen afvallen als mensen die willen aankomen. Het doel is dat je je gelukkiger wilt voelen in het lichaam waar je je hele leven mee moet doen. Toch worden de dunne / slanke mensen niet altijd serieus genomen. Hier lijkt een taboe op te rusten, deze mensen hoor je bijna nooit. Want ” als ik jouw lichaam had was er voor mij niks meer te wensen ”. Begrijpelijk: een slank en gezond lichaam is hetgeen waar jij als obese persoon misschien naartoe wilt. Helaas met zo’n opmerking word ik persoonlijk niet verder geholpen en voel ik me ook niet door gesteund. Het enige wat ik rijker ben is de mening van de ander. Die er niet toe doet omdat het mijn zelfbeeld niet veranderd.

We zitten in hetzelfde schuitje

Zo nu en dan beland ik in gesprek met iemand die overgewicht heeft en wilt afvallen. Ik sta persoonlijk aan de andere kant van die lijn, want ik wil juist aankomen in gewicht. ” Jij hebt zo’n slank lichaam! Je hebt geen idee wat ik allemaal moet doorstaan om mijn streefgewicht te halen!” Eigenlijk weet ik wél wat je moet doorstaan. We hebben meer overeenkomsten dan je denkt. Ik zal de overeenkomsten tussen aankomen en afvallen op een rijtje zetten:

Leren van jezelf te houden, terwijl je aan jezelf werkt

We zijn allebei niet blij met ons lichaam. Je loopt rond met een lichaam waar je niet gelukkig mee bent. Als je kijkt in de spiegel valt je oog op alles wat je niet mooi vind. Vetrollen, striae, dikke billen enz. Of vanaf de andere kant van de spiegel gezien: Je kunt je ribben tellen, je hebt geen kont en overal waar je kijkt verschijnen botten. Je kleding zit niet zoals je dat zou willen. Kleding kopen doe je misschien al liever niet eens meer omdat het toch allemaal niet goed zit. Verhullende kleding lijkt in beide gevallen het beste. Ik vind zelfacceptatie erg belangrijk, maar ook iets lastigs. Je moet leren om van jezelf te houden zoals je nu bent, en tegelijkertijd heb je een doel voor jezelf gesteld om een betere versie van jezelf te worden.

Stel doelen

We moeten onze leefstijl omgooien! Waarom wil je afvallen of aankomen? Wat is je doel? Voor wie doe je het? Hoe is het zo gekomen dat je bent geworden wie je nu bent? Hoe zie jij jezelf over 5 jaar? Alles begint bij bewustwording. Wees je eerst bewust van het verleden. Je hebt een rugzak met talloze ervaringen die ervoor hebben gezorgd dat je bent wie je bent. Als je niet tevreden bent met jezelf, probeer er dan eerst achter te komen hoe dit ontstaan is. Zonder te oordelen over jezelf of  over anderen. Dit kan best confronterend zijn. Maar wees eerlijk naar jezelf, dit gaat je helpen je doel te behalen! Daarna ga je kijken naar de toekomst. Hoe zie jij jezelf over 5 jaar? Wat zijn je wensen voor de toekomst?

De weg is lang

De weg naar ons streefgewicht verloopt…., Ja hoe verloopt dat? Of je nu wilt afvallen of aankomen, het verloopt ongeveer zoals op onderstaand plaatje;

gewicht

Verander je eetpatroon

We moeten aandacht geven aan onze voeding. Wanneer je wilt afvallen, ga je zo puur en onbewerkt mogelijk eten, Hormoonfactorproef. (als je de boeken van Ralph Moorman nog niet gelezen hebt, dan is het zeker de moeite waard om daar eens op te duiken! (niet Ralph zelf he, wel de boeken ;)). Suikers ga je zo goed als verbannen en je snaai-momenten tussendoor probeer je te vervangen door verantwoorde alternatieven zoals een smoothie of noten & fruit. En houd je vooral aan de 80/20 regel. 80% gezond en 20% zondigen. Dit valt zeer goed eigen te maken tijdens je nieuwe leefstijl! Ja, je zult in het begin veel etiketten gaan lezen, je schrikt je kapot wanneer je je beseft wat je allemaal naar binnen werkt.

Het voelt als schelden

En dan gaan we weer naar de andere kant van de spiegel. Ondertussen heb ik alles wel gehoord in mijn leven;

  • Ja, mijn moeder geeft me genoeg eten.
  • Nee, dat extra gebakje wat ik van jou mag eten omdat ik het kan ”hebben” zet zich bij mij niet om in vet.
  • Ja, ik kan alles eten wat ik wil en word niet dik, maar ik verpest mijn lijf wel met al die vette bewerkte troep.
  • Nee ik heb geen anorexia.
  • En in een storm blijf ik gewoon rechtop staan.

Let goed op je voeding, ook als je slank bent

Als je aan wilt komen heeft een croissantjes dieet geen zin. Elke week vette hap en dagelijks een gebakje ook niet. Wat ik hiermee wel kan bereiken zijn o.a. ader/ lever vervetting en bloedsuikerschommelingen met uiteindelijk diabetes type 2. Ook slanke mensen kunnen dit krijgen!

Wat je wél kan doen! Als je wilt aankomen, ga dan wat meer op je eiwitinname letten! Ook hormoonfactorproef eten zal zijn vruchten afwerpen. Als je zo puur en onbewerkt mogelijk eet, is je lichaam daar echt wel blij mee. Zelf wanneer je in gewicht wilt aankomen. Eiwitten zorgen namelijk voor een betere spieropbouw! En bij spieropbouw hoort gewichtstoename. Wat mij brengt naar het volgende punt.

Sporten is de oplossing

We moeten allebei trainen! Wanneer je wilt afvallen moet je je vet gaan verbranden. Ik ben een fan van krachttraining. Ga meedoen met Bootcamp of zoek een goede personal trainer. Op het internet zijn ook talloze oefeningen te vinden die je gewoon thuis kan doen, maar dan moet je ze wel doen ;). Het zal niet meevallen om intensief te gaan trainen. Maar het zal zeker zijn vruchten afwerpen.

Bij het uitoefenen van krachttraining ben je bezig met je spieropbouw. Je hormonen testosteron en groeihormoon worden hiermee gestimuleerd. Hoe meer spieropbouw je hebt hoe meer vet je kan verbranden. De mensen waarbij aankomen onmogelijk lijkt hebben al zo’n laag vet percentage dat het lichaam zelf regelt dat daar niks meer af gaat. Je lichaam zal zich richten op de spieropbouw, en dus gewichtstoename. Zorg wel voor voldoende eiwitinname! Je lichaam heeft ze nodig voor het herstel van je spieren en dus je spieropbouw. Hoe je het ook went of keert, het is voor beide partijen een intensief proces waarbij we gewoon respect moeten tonen naar elkaar.

Mom on Top

Lesley

Lesley | Leefstijl Lover | Hormoonfactortrainer | Boost By Les

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.