Search here...
TOP
Health

6 tips om eetbuien te voorkomen

Ik heb 6 tips voor je! Je kunt nu zelf aan de slag gaan om je eetbuien te overwinnen! Dit zijn trouwens wel mijn basis tips. Ieder persoon is anders en waar de eetbuien vandaan komen is bij een eerste consult vaak nog niet duidelijk bij de persoon zelf. Na de uitvoering en het eigen maken van deze tips, gaan we samen dieper in op de punten die voor jou belangrijk zijn en die je verder zullen helpen in je proces.

1. Let op je voeding tijdens de menstruatiecyclus

Start met gezonder eten en drinken op de dag dat je menstruatiecyclus begint. Dit is de dag dat je hormonen (weer) veranderen en je vaak geen enorme zoet/zout/vetbehoefte hebt. Vanaf je eerste menstruatiedag tot aan de dag van je ovulatie is dan de makkelijkste periode. Nu moet je natuurlijk maar net het lichaam hebben waarbij jij je ovulatie voelt. Geen paniek! Houd voor jezelf 2 weken aan. Je cyclus kan altijd langer of korter zijn. Gemiddeld is je ovulatie twee weken na je eerste menstruatiedag (uitzonderingen daar gelaten). Je hebt dus twee weken de tijd om voor jezelf alles even op nul te zetten en fris en gezond te starten!

2. Eet volgens de richtlijnen van de hormoonfactor

Oftewel: eet voldoende groenten, gezonde vetten en eiwitten. Koolhydraten in de vorm van pasta of brood kun je gerust eten. Zorg er dan wel voor dat je het eet in combinatie met voldoende groenten, vetten en/of eiwitten! Het zit hem echt in de combinatie van je eten. Wanneer er ’s avonds pasta op het menu staat, is de kans groot dat 50% van je bord uit pasta bestaat en dan is er nog een klein gedeelte vlees, saus en groente. Als je dat nou eens omdraait! Zorg ervoor dat 25% van je bord uit pasta bestaat en de overige 75% uit vlees, saus en groente. Je zult merken dat je na je maaltijd verzadigd bent en later op de avond geen trek meer krijgt. Koolhydraten hebben vaak een hoge glycemische waarde en laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen. Wanneer je groenten, vetten en/of eiwitten eraan toevoegt zal de bloedsuiker minder snel stijgen en houd je je bloedsuiker stabiel! Een snelle bloedsuikerstijging betekent ook een snelle daling, en dan ga je weer snaaien!

Lees ook: 5 tips om je kind meer groente te laten eten

3. Voorkom eetbuien door op de suikers te letten

Deze tip ligt erg voor de hand, maar het is een hele belangrijke! Verminder je suiker inname! “Maar ik snoep niet zoveel.” Je hoeft niet te snoepen om teveel suikers binnen te krijgen. Wanneer je boodschappen gedaan hebt, check dan even de ingrediëntenlijst van je producten. Heb je dat wel eens gedaan? Echt de moeite waard als het om bewustwording gaat. Je krijgt ongemerkt veel te veel suiker binnen. En dat wordt regelmatig geroepen, maar suiker zit echt in de gekste producten! Pakjes en zakjes kruiden, sappen, brood beleg, hartige hapjes, glutenvrije producten, suikervrije producten, ja echt! Producten waar je niet over na hoeft te denken en gewoon in de winkel moet laten liggen: snoep, koek, ijs, chocola, chips. Wat je niet in huis hebt, kun je ook niet opeten.

4. Zorg ervoor dat er niks ongezonds in huis is

Als je trek hebt in wat lekkers, heb je dan echt een ”honger” gevoel met een rammelende maag? Of is het alleen ”lekkere trek”? Bij lekkere trek moet je heel consequent zijn bij jezelf. Niet snoepen! Gewoon niet doen! Houd je doel voor ogen zodat je niet een zak chips in huis tegenkomt die per ongeluk in je buik verdwijnt. Als je echt een honger gevoel hebt, dan is er tijdens je maaltijden iets mis gedaan en heb je niet genoeg voedingsstoffen binnen gekregen.

5. Je hersenen houden je voor de gek

Is het je wel eens opgevallen dat er een patroon zit in je snaaigedrag! Vaak is snaaien gekoppeld aan een moment van je dag. “Wanneer ik ’s avonds op de bank zit, krijg ik trek in wat lekkers.” Deze hoor ik het meest voorbij komen. Je hersenen hebben sluips gewijs een link gelegd tussen bankhangen en snaaien. Welk patroon zie jij bij jezelf steeds terugkomen? Doorbreek dit patroon! Je kunt ervoor kiezen om een kop thee te drinken i.p.v. te snoepen. Zoek een alternatief wat bij jou past en laat jezelf wennen aan nieuwe gezondere gewoontes.

6. Voorkom eetbuien door stress te vermijden 

Wanneer je stress hebt, schiet het hormoon cortisol omhoog. Jammer genoeg stijgt dan ook je bloedsuiker mee omhoog en dan moet er insuline aangemaakt worden om deze stijging weer te stabiliseren. Hier heb je je bloedsuikerschommeling weer en die wilden we juist niet, maar zoals ik net al zei: stress vermijden is makkelijker gezegd dan gedaan. Valt je stress binnen je macht en kun je er iets aan veranderen? Probeer het dan te veranderen zodat je minder stress ervaart. Als het buiten je macht valt, blijf positief. Het kan niet altijd buiten je macht blijven vallen. Ook hier valt op langere termijn iets aan te doen. Het behoeft alleen meer aandacht. Door middel van deze zes tips hoop ik dat ik jou weer een beetje opweg kan helpen naar een gezondere leefstijl. Misschien passen niet alle tips bij jou, maar elke stap is er één! Succes!

Mom on Top

Lesley

Lesley | Leefstijl Lover | Hormoonfactortrainer | Boost By Les

«

»

1 COMMENT

  • Jolanda

    Bedankt voor de tips, goed om je ervan bewust te zijn!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.