Search here...
TOP
Fitmomtalk

Monday Motivation | Maaike | Fitmomtalk

Iedere maandagochtend krijg jij een nieuwe dosis motivatie! Andere moeders verklappen hun geheim om fit te blijven en hoe ze tijd maken om te sporten. Vandaag is Maaike aan de beurt! Maaike woont in Oostenrijk met haar gezin en heeft het perfecte landschap om haar heen om fit te blijven.

Hoi, ik ben Maaike Meerman. Ik houd mij dagelijks bezig met content voor Op-Wintersport.nl en voor Bergfamilie. Ik woon samen met mijn vriend en onze twee zonen in Oostenrijk. We proberen zoveel mogelijk van het leven hier te genieten.

Hoe maak jij tijd vrij voor jezelf in combinatie met het ouderschap?

Toen mijn jongste zoon 1 jaar was (nu 7) heb ik 3 maanden lang geslapen. Zó moe was ik van het combineren van werk, ouderschap, vriendschap en studies. Nu heb ik een hele duidelijke dagindeling waarin ik werk vanuit huis en samen met mijn vriend voor onze kinderen zorg. Geen opvang, geen oppas (behalve op vrijdagavond dan). In het weekend is er één ochtend voor mezelf. En iedere avond na 20.00 uur is voor mijzelf. De vrijdag avond besteed ik samen met mijn vriend.

Welke sport doe je en waarom heb je gekozen voor deze sport?

In de zomer doe ik aan bergwandelen en zwemmen. In de winter aan skiën en langlaufen. Het hele jaar door doe ik 5x per week yoga. Met yoga ben ik begonnen om te ontspannen en meer contact te krijgen met mijn lichaam. Mijn lichaam en houding verbeterde binnen een jaar aanzienlijk. Ook ging ik veel beter aanvoelen wanneer ik moe was, wanneer ik niet fit was en wanneer het juist heel goed met mij ging. Omdat ik vaak de dag start met yoga, kan ik hier de rest van de dag rekening mee houden. Ik woon aan een groot meer, hierdoor kan ik makkelijk elke dag wat baantjes zwemmen. Het ontspant heel erg om tijdens het werk een pauze van een half uur te maken om te zwemmen. Daarna ben ik vaak productiever. Ook kan ik dit makkelijk combineren met de zorg voor de kinderen. Die zijn ook het liefst bij het meer.

Bergwandelen doe ik als de kinderen op school zijn maar ook samen met de kinderen in de weekenden. We beklimmen toppen in onze omgeving. Een bergwandeling maakt het hoofd leeg en ontspant. Maar het heeft mijn lichaam ook sterker gemaakt en mijn uithoudingsvermogen is er enorm door verbeterd! Skiën is gewoon leuk, maar zie ik niet echt als sporten. Met langlaufen ben ik veel meer aan het trainen. Het is echt heel inspannend en je komt op de mooiste verlaten plekken.

Wat is het positieve effect van sport op jou?

Als ik niet sport word ik al snel onrustig. Ook krijg ik al snel last van pijnklachten in mijn lichaam (meestal begint dat in de nek). Ik ben minder gefocust op mijn werk en ik heb meer last van vreetbuien (heel gek).

Eet jij volgens een dieet? En waarom wel of niet?

Nee. Of misschien ook wel. Ik eet heel bewust. Maar… ik geloof niet in een algemeen dieet wat voor iedereen werkt. Ik denk dat ik heb uitgevonden wat voor mijn lichaam gezond is. Vroeger kreeg ik altijd te horen dat ik ‘zo dun was’ of  ‘heb je soms anorexia’. Heel irritant. Dat ik er ook nog voor koos om geen vlees te eten was voor mensen helemaal onbegrijpelijk. Ik ben gek op de smaak van groenten, fruit en noten. Ik bak zelf brood op de manier waarop ik dat het lekkerst vind. Vlees vind ik nog steeds niet lekker dus eet ik niet, maar voor mijn vriend en kinderen bereid ik het wel. Wat ik niet lekker vind, eet ik niet. Waar ik misselijk van wordt of buikpijn van krijg ook niet. Valt dit onder dieet of niet?

Is sport en het ouderschap goed te combineren?

Het is heel erg zoeken naar een manier om dit te combineren. Een teamsport in combinatie met jonge kinderen vond ik niet te combineren. Zeker niet in de tijd van borstvoedingen. Maar als je van sport een prioriteit maakt en je gezinsleden hebben hier begrip voor dan kan het zeker. Al is het wel een stuk makkelijker nu ze ouder zijn.

Train je met een bepaald doel of bijvoorbeeld voor een bepaalde wedstrijd?

Ik train om me fit te voelen. Het lijkt me fantastisch om naar een doel toe te werken. Daarom ben ik ooit begonnen met hardlopen. Maar dit was gewoon echt niks voor mij. Ik kon het niet. Toen ik niet sportte, was ik vaak ziek. Nu ik dagelijks sport ben ik nauwelijks nog ziek. Fit zijn, een goede conditie hebben, mijn kinderen bij kunnen houden op de ski’s. Dat zie ik als doel.

Lees ook: Hoe maak je hardlopen leuker?

Op welke prestatie ben je het meest trots?

Dat ik mee heb gedaan aan de lokale skiwedstrijd van het dorp waar wij wonen. Ik werd gevraagd en wilde niet weigeren, maar had nog nooit een slalom geskied. Mijn kinderen, beide bij de skiclub, hebben 2 middagen met mij geoefend. Ik heb een paar slalom ski’s gehuurd en heb me ingeschreven. Op de grote dag werd ik laatste in mijn leeftijdscategorie. Maar slechts met 2 seconde verschil met de één na laatste. Ik was best trots… (ook omdat ik zo ver buiten mijn comfort zone was gestapt)

Wat zou jij je kinderen graag willen leren over sport?

Doorzetten is belangrijker dan talent.

Wat vind je heel erg mooi aan jezelf?

Dat is een gemene vraag…. Ik denk mijn platte buik en slanke taille.

Als laatst: hoe blijf jij gemotiveerd om te sporten? Heb jij een tip voor andere mama’s?

Het gaat vanzelf bij mij. Begin klein, met haalbare doelen. Sporten is verslavend zodra je de juiste sport en verhouding hebt gevonden. Na de eerste doorbraken wordt het steeds leuker. Een sportmaatje werkt ook goed. Met mijn vriend maak ik vaak plannen om bepaalde toppen te beklimmen. Als de kinderen dan op school zitten plannen wij een beklimming. En schrijf erover, deel je ervaringen met vrienden of op internet. Je zal merken dat je steeds enthousiaster wordt als je het met andere kan delen.

Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een passende sport is, neem de tijd om jouw sport te vinden.

Volg Maaike ook op Instagram

 

Mom on Top

Kimberley

Owner Mom on Top | Mom of three | Health | Momlife | Fitness | Beauty

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.