Search here...
TOP
Sporttips

Plogging: De nieuwe hardloop-hype! Doe jij dit al?

Een aantal dagen geleden werd ik ineens geconfronteerd met de term ‘plogging’. Een nieuwe hardloop-hype die aan het overwaaien is vanuit Zweden. Een hype die goed is voor jouw gezondheid en voor de gezondheid van het milieu. Plogging. Waarom doen we dit nog niet in Nederland? Of doe jij dit al?

Wat is plogging?

Plogging, ik vind het nogal log klinken, maar het komt van het Zweedse ‘plogga’. Het is een nieuwe sport waarbij je tijdens het joggen afval opraapt. Je gaat dus letterlijk hardlopen met een vuilniszak in je hand en stopt onderweg steeds om al het afval wat je tegenkomt op te rapen. Wat een goed idee! Waarom zijn we hier in Nederland nog niet mee begonnen? Er ligt hier genoeg afval op straat in ieder geval.

Wanneer is het ‘ploggen’ begonnen?

In 2016 zijn er een aantal mensen begonnen om afval te rapen tijdens het joggen, met het oog op de grote hoeveelheid plastic in de oceaan. Maar als je nu op instagram de hashtag ‘plogging’ of ‘plogga’ invoert, gaat er een wereld voor je open. Voor plogging heb je niet zoveel voor nodig, alleen een vuilniszak en je hardloopschoenen en je bent enorm milieubewust bezig!

Interval training

Doordat je dus steeds stopt om afval op te rapen, las je tegelijkertijd een intervaltraining in! Door de intervallen die je inlast, leert je lichaam zich sneller aan te passen aan verzuring en het zuurstoftekort dat optreedt tijdens deze explosieve training. Je hart en je longen zullen moeten leren om efficiënt om te gaan met de zuurstofaanvoer en je lichaam wordt sterker. Hierdoor zul je merken dat je steeds sneller wordt en langer op een hoog tempo kan lopen. Geweldig!

Misschien ga ik binnenkort wel een plog-event opzetten. Voor de fun en voor het milieu! Nu je het ook kent, ga jij ook ploggen?

Stockfoto’s: Unsplash.com

Mom on Top

Kimberley

Owner Mom on Top | Mom of three | Health | Momlife | Fitness | Beauty

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.