Hoe verhoog je jouw vitaliteit? 7 tips voor meer energie!

Hoe verhoog je jouw vitaliteit? 7 tips voor meer energie!

Vitaliteit is levenskracht en energie. Het staat voor een gezonde leefstijl, waarin je geest en lichaam in balans zijn. Door slechte gewoonten, zoals roken, slecht eten, slecht slapen en stress kan je vitaliteit achteruit gaan. Je kunt je hierdoor ziek voelen of niet lekker in je vel zitten. Ik geef je mijn tips om je vitaliteit te verhogen.

1. Bekijk jouw situatie

Kijk eens goed naar jezelf en vraag jezelf eens af wat jou energie geeft en wat jou energie kost. Schrijf het desnoods op papier. Probeer de zaken die energie kosten te verwijderen uit je leven, Misschien zit je nu in een fase in je leven waarin het heel lastig is om stressvrij te te leven, maar kies ervoor om zelfs dan niet teveel hooi op je vork te nemen.

2. Plan leuke dingen

Probeer activiteiten te plannen die je plezier geven en creëer ‘me-time’. Voel je niet schuldig om een keer oppas te regelen voor je kinderen, zodat jij een avondje weg kunt gaan. Een blije mama is een leuke mama! Als je plezier maakt, maak je het hormoon dopamine aan en dat geeft je een geluksgevoel!

3. Een goede nachtrust

Ga op tijd naar bed, wat uiteraard wel heel lastig is in dit tijdperk waarin we gek zijn op ‘binge-watching’, maar je zult zelfs na één nacht al merken dat je beter in je vel zit! Ga ook gewoon een keer tegelijk met je kinderen onder de wol! Zeker als je er ‘s nachts nog een paar keer uit moet.

4. Let op je voeding

Probeer gezond en gebalanceerd te eten. Je kunt heus wel eens per week een patatje eten, maar probeer het af te wisselen met gezonde maaltijden. Zorg dat je genoeg vezels, vitamines en mineralen binnen krijgt en genoeg drinkt. Met een gemiddeld voedingspatroon komt het vaak voor dat je een tekort aan bepaalde vezels, vitamines en/of mineralen heeft. Dit kun je gemakkelijk aanvullen met voedingssupplementen. Bijna alle mensen hebben een tekort aan magnesium. Wil je meer weten over een magnesiumtekort? Lees dan dit uitgebreide blog over magnesium tekort en hoe je dit kunt aanvullen.

5. Ga lekker naar buiten

Snuif buiten heerlijk de frisse lucht op en dan bedoel ik niet om daar een sigaretje te gaan roken. Ga lekker een stukje wandelen en kijk om je heen naar alle mooie dingen die de natuur je te bieden heeft. Je zult merken dat dit je rust geeft.

6. Vitaliteit is bewegen

Sluit een abonnement af op de sportschool, sluit je bij een groep aan die buitensport, bijvoorbeeld bij Mom in Balance, of ga zelf een stukje hardlopen. Wel goed verlicht in deze tijd van het jaar! Werken aan je conditie is werken aan je vitaliteit en sporten maakt ook het hormoon dopamine aan, dus als je heerlijk een half uurtje hebt hardgelopen of alle apparaten in de sportschool aan gort hebt getraind, voel je je enorm gelukkig en kan je de wereld aan!

7. Vitaliteit op de werkvloer

Op mijn Instagram hield ik een poll over vitaliteit op de werkvloer.

De vraag was: Is er een vitaliteitsplan binnen jouw bedrijf?

Ruim 70% stemde dat hun werkgever geen vitaliteitsplan handhaaft. Misschien is het wel handig om te weten dat de meeste bedrijven budget hebben voor een vitaliteitsplan. Zo kan jouw werkgever ervoor zorgen dat er iedere week vers fruit wordt bezorgd of korting geven op een abonnement op de sportschool. Maar zo zijn er nog veel meer opties!

Voor het bedrijf kan het zelfs winstgevend zijn om een vitaliteitsplan op te stellen. Want: als jouw werknemers vitaal zijn, zullen ze zich minder ziek melden (een zieke werknemer kan een werkgever tussen de 200 en 400 euro per dag kosten!) en met meer plezier meer werk omzetten.

Nu je deze handvatten hebt, moet je ze gaan leren toepassen. Het is het zo waard! Op naar een vitaal leven!

Mom on Top | Getrouwd | Moeder van twee jongens | Hardlopen | Bootcamp | Yoga

  1. Ik probeer best veel op mijn gezondheid te letten (moet ook ik heb de ziekte van crohn dus met alleen ongezond eten gaat het niet goed)… Sporten heb ik ook een paar keer geprobeerd, maar kvind het gewoon zooooo niet leuk ???? Ik ga er dus liever gewoon een dagje op uit, lekker wandelen ofzo… Echt sporten sporten doe ik niet ????

  2. Dit vind ik altijd van die fijne posts! Heel belangrijk. Een goede nachtrust is voor mij zeker van belang; als ik dat niet heb, dan ben ik de hele dag niks. Wat ik dus momenteel een beetje heb, want hoogzwanger. Kannielekkerliggen. Nog even volhouden en dan gaan we weer lekker vitaal zijn! Hoop ik! Met baby! Joggen achter m’n stroller enzo…

  3. Gelijk heb je met die tips, zeker op grijze dagen! Wel, ikzelf ben wat beweging betreft tevreden dat ik nu een nieuwe sport heb ontdekt die me ligt: pilates. MIjn probleem met lopen is namelijk dat ik het enkel graag doe als het mooi weer is waardoor er in de herfst en winter weinig van in huis komt. ????

  4. Fijn artikel, ik heb nog nooit gehoord van een vitaliteitsplan op het werk!
    De meeste dingen die noemt zijn vooral gezond verstand, de meeste van ons weten dat goed genoeg en toch passen we ze niet toe. Hoog Tijd om meer aan onZe eigen vitaliteit te denken!

Leave a Reply
Your email address will not be published. *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: